Iranul amenință cu un atac dur dacă Israelul va riposta după operațiunea de sâmbătă noaptea

Adrian Sirbu

Iranul avertizează ca va lansa atacuri mai dure dacă Israelul va riposta împotriva loviturilor de sâmbătă noaptea cu drone și rachete, adăugând că Washingtonului i s-a spus să nu sprijine nicio acțiune militară din partea aliatului său.

Răspunsul nostru va fi mult mai mare decât acțiunea militară din această seară dacă Israelul ripostează împotriva Iranului”, a declarat șeful de stat major al forțelor armate, generalul-maior Mohammad Bagheri, la postul de televiziune de stat, adăugând că Teheranul a avertizat Washingtonul că orice susținere a represaliilor israeliene va duce la vizarea bazelor americane.

Comandantul Corpului Gărzii Revoluționare Islamice de elită, Hossein Salami, a avertizat, de asemenea, că Teheranul va riposta împotriva oricărui atac israelian asupra intereselor, oficialilor sau cetățenilor săi.

Israelul a raportat pagube modeste și și-a redeschis spațiul aerian după ce Iranul a lansat un atac direct fără precedent asupra teritoriului israelian, în timp ce Statele Unite au declarat că vor discuta duminică un răspuns diplomatic cu marile puteri.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că țara sa va obține victoria după ce armata a declarat că a doborât aproape toate cele peste 300 de drone și rachete lansate de Iran într-o escaladare bruscă a conflictului din Orientul Mijlociu.

Atacurile Teheranului sâmbătă seara, lansate după un presupus atac aerian israelian asupra complexului ambasadei sale din Damasc, la 1 aprilie, care a ucis ofițeri ai Corpului Gărzii Revoluționare Islamice de elită, au ridicat amenințarea unui conflict regional mai larg.

Iranul s-a bazat pe împuterniciții săi din regiune pentru a ataca ținte israeliene și americane într-o demonstrație de sprijin pentru gruparea militantă palestiniană Hamas în războiul din Gaza cu Israelul, care nu dă semne de relaxare, în ciuda numeroaselor eforturi de mediere.

Am interceptat, am respins, împreună vom câștiga”, a postat Netanyahu pe X.

Armata israeliană a declarat că forțele armate au doborât mai mult de 99% dintre dronele și rachetele iraniene și că discută despre opțiuni ulterioare.

Televiziunea israeliană Channel 12 a citat un oficial israelian care a spus că va exista un „răspuns semnificativ” la atac.

Războiul din Gaza, pe care Israel l-a invadat după un atac al Hamas susținut de Iran pe 7 octombrie, a intensificat tensiunile în regiune, extinzându-se pe fronturile cu Liban și Siria și trăgând foc la distanță lungă asupra țintelor israeliene Yemen și Irak.