Ali Khamenei

Iranul respinge avertizarea lui Donald Trump

Vlad Alcaz

După inaugurarea lui Donald Trump în funcție de președinte a SUA, Ali Khamenei, a îndemnat iranienii să răspundă la avertizările americanilor, spunând că Trump nu a reușit să sperie cetățenii Iranului. „Suntem recunoscători (lui Trump) pentru faptul că a ușurat viața noastră, arătând adevărata față a Americii”, a declarat Khamenei, într-o întâlnire cu comandanții militari americani din Teheran.

Ca răspuns la testul cu rachete al Iranului de la 29 ianuarie, Trump, a spus că „Iranul se joacă cu focul” și a impus noi sancțiuni pentru 13 persoane și 12 companii asociate cu țara.

Casa Albă a declarat că testul nu este o încălcare directă a acordului nuclear dintre Iran și șase puteri mondiale din 2015, ci „contrar spiritului său”. Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU, care a sprijinit acordul, solicită Iranului să se abțină de la testarea cu rachete capabile să transporte arme nucleare, dar nu le interzice.

„Nici un inamic nu poate paraliza poporul iranian”, a spus Khamenei.  

La rândul său, Donald Trump spune: „Ar trebui să vă fie frică de mine”. „Nu! Poporul iranian va răspunde la cuvintele sale pe 10 februarie și va arăta poziția lui în legătură cu astfel de amenințări”, a răspuns Khamenei, referindu-se la ziua de vineri când va avea loc aniversarea Revoluției Islamice din Iran.