Kievul răspunde Papei: „Ucraina nu va ridica niciodată steagul alb. Steagul nostru este galben şi albastru”

Ala Găină

Ucraina a avut un răspuns tăios pentru Papa Francisc, promiţând că nu se va preda „niciodată” Rusiei, ca răspuns la apelul pontifului de a avea „curajul să ridice steagul alb” şi să negocieze, relatează AFP.

„Steagul nostru este galben-albastru. Este steagul pentru care trăim, murim şi triumfăm. Nu vom ridica niciodată un alt drapel”, a răspuns şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, într-un mesaj pe X (fostul Twitter).

„În ceea ce priveşte steagul alb, cunoaştem strategia Vaticanului în prima parte a secolului XX. Vă invit să evitaţi să repetaţi greşelile trecutului şi să sprijiniţi Ucraina şi poporul său în lupta pentru viaţă”, a adăugat el, referindu-se în mod clar la perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi la relaţiile Bisericii de la Roma cu Germania nazistă.

În final, șeful diplomaţiei de la Kiev şi-a exprimat speranţa că Suveranul Pontif „va găsi ocazia de a face o vizită canonică în Ucraina”.

Într-un interviu acordat televiziunii publice elveţiene RTS, datând de la începutul lunii februarie şi difuzat sâmbătă, Papa Francisc, întrebat despre situaţia din Ucraina, a îndemnat Kievul să nu îi fie „ruşine să negocieze, înainte ca lucrurile să se înrăutăţească”.

„Cred că cei mai puternici sunt cei care văd situaţia, se gândesc la popor şi au curajul de a ridica steagul alb şi de a negocia”, a afirmat el.

Papa Francisc, care conduce Biserica Catolică din 2013, şi-a atras deja critici în primele luni ale invaziei ruseşti în Ucraina prin faptul că nu a numit în mod clar Rusia drept agresor.

Sâmbătă seară, Vaticanul a încercat să corecteze lucrurile, insistând într-un comunicat de presă că sintagma „steag alb” a însemnat „o încetare a ostilităţilor, un armistiţiu la care se ajunge cu curajul de a negocia”, şi nu o capitulare.

După rugăciunea Angelus de duminică, Papa Francisc a făcut, de asemenea, apel la pace „în Ucraina martirizată”.

Dar alţi oficiali i-au luat în nume de rău cuvintele. Andrii Iuraci, ambasadorul Kievului la Vatican, a comparat sugestia cu negocierile cu Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Dacă vrem să punem capăt războiului, trebuie să facem totul pentru a-l ucide pe Dragon”, a scris el pe X.