Kremlinul explică de ce folosesc rușii steagul sovietic în războiul din Ucraina. „Este un simbol”

Veronica Țurcanu

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a oferit luni primele explicații despre folosirea steagului sovietic de către forțele ruse din Ucraina, afirmând că acesta este un simbol care poate fi recunoscut de toate generațiile, „atât în țară cât și străinătate”.

„În țara noastră banerul Victoriei este un lucru sacru pentru toate generațiile, fără nicio excepție. Pentru multe generații și în multe țări, în special în fosta Uniune Sovietică, este și un altar care are o semnificație specială și un sens literal sacru”, a răspuns luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, când a fost întrebat despre folosirea simbolurilor sovietice de către forțele armate ale țării.

Întrebat și despre modul în care Kremlinul vede folosirea steagurilor din perioada imperială de către forțele armate rusești din Ucraina, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a afirmat că nu are informații despre „asemenea lucruri”.

Declarația lui Peskov vine în contextul în care numeroase tancuri, blindate, camioane și alte forțe rusești au fost văzute arborând steagul sovietic în timpul războiului declanșat de Putin pe 24 februarie, pe care regimul de la Moscova îl numește „operațiune militară specială”.