Nadia Savcenko

Laureați ai Premiului Nobel cer Uniunii Europene să intervină pentru eliberarea femeii pilot ucrainene

Valentina Voinu

Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko este acuzată că ar fi responsabilă de uciderea a doi jurnaliști ruși în estul separatist al Ucrainei, lucru negat de aceasta. 

g

Fără să mai aștepte reluarea audierilor care urmează să aibă loc miercuri,  Nadia Savcenko, considerată în
țara sa o eroină națională, a început joi greva foamei și a setei, relatează Agerpres. Savcenko a reiterat vineri, prin avocatul său, că nu renunță la grevă.

„Chiar moartă, oricum voi ajunge acasă, în Ucraina”, a spus ea

În acest scop, ieri, zeci de susținători ai pilotului au cerut în fața Ambasadei Rusiei la Kiev, eliberarea Nadiei Savcenko. Printre aceștia se numără și laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din 2015, Svetlana Alexievici din Belarus, și alți doi laureați — austriaca Elfriede Jelinek și lituanianul Tomas Venclova. Aceștia au semnat o scrisoare deschisă către „liderii europeni”, semnată de peste 5000 de persoane, explicând că atât viața Nadiei Savcenko, cât și credibilitatea Europei sunt în joc.

l

„Capacitatea noastră de a-i salva viața va pune la încercare eficiența diplomației internaționale și
angajamentul nostru față de valorile europene”, afirmă semnatarii.

Autoritățile ruse au anunțat că Occidentul și-a înmulțit apelurile pentru eliberararea Nadia Savcenko. Femeia neagă orice implicare cu uciderea celor doi jurnaliști ruși în Donbas și îi acuză pe separatiștii proruși din estul Ucrainei că au capturat-o pe teritoriul ucrainean și au predat-o apoi autorităților ruse.