Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, ar fi suferit un atac de cord şi ar fi în stare foarte gravă

Veronica Țurcanu

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, care nu a mai fost văzut în public de multă vreme , ar fi avut un atac de cord masiv, relatează Leonid Nevzlin, un om de afaceri rus care locuieşte în Israel, citând propriile sale surse din Moscova.

„Şoigu este în afara jocului, poate că va deveni invalid dacă supravieţuieşte. A avut brusc un atac de cord masiv, este la terapie intensivă, conectat la aparate. Există zvonuri că atacul de cord nu ar fi putut avea loc din cauze naturale”, a scris pe Facebook Nevzlin.

Omul de afaceri a mai adăugat că în Rusia au fost arestaţi douăzeci de generali, care sunt suspectaţi de deturnare de fonduri alocate pentru pregătirea războiului din Ucraina. În postarea de pe Facebook, el scrie că 20 de generali ai Ministerului Apărării din Federaţia Rusă ar fi fost arestaţi, după ce s-a descoperit că, din 2014, aceştia ar fi furat din banii pe care Putin i-a alocat pentru pregătirea unei invazii pe scară largă în Ucraina.

„Din 2014, aproximativ 10 miliarde de dolari alocaţi de Putin pentru pregătirea blitzkrieg-ului (război-fulger, n.r.) au fost furaţi”, susţine Nevzlin. De asemenea, se pregăteşte un dosar împotriva fostului viceprim-ministru Arkadi Dvorkovici, care urmează să depună mărturie împotriva colegilor şi prietenilor.

„Surse din FSB spun că, dacă nu încheie o înţelegere privind ancheta, va fi transferat la centrul de arest preventiv Matrosskaia Tişina sau Lefortovo”, spune Nevzlin.

Presa internaţională a relatat, la finele lunii trecute, despre revenirea în spaţiul public a ministrului Şoigu, după o absenţă mai mare două săptămâni, în care s-a speculat că oficialul rus ar fi fost spitalizat, tot în urma unor probleme cardiace, pe fondul problemelor trupelor ruse în Ucraina. Şoigu anunţa la momentul respectiv că Rusia şi-a atins „în mare parte” ţintele invaziei din Ucraina.

„În linii mari, principalele obiective ale operaţiunii speciale au fost îndeplinite. A fost redus semnificativ potenţialul militar al forţelor armate ale Ucrainei, ceea ce ne permite să ne concentrăm atenţia şi eforturile pentru atingerea obiectivului principal, eliberarea Donbasului”, a afirmat ministrul rus.