Peskov

NATO și Rusia au un vast teren pentru cooperare, însă doar dacă NATO va renunța la „retorica absurdă privind așa-zisa amenințare rusă”

Viorica Tabac

„Este absurd să se vorbească despre o amenințare care ar proveni dinspre Rusia, în condițiile în care în centrul Europei mor zeci de oameni, iar în Orientul Mijlociu mor zilnic sute de oameni. Trebuie să fii o organizație total mioapă ca să distorsionezi în asemenea hal lucrurile”, a subliniat Peskov.

„Dacă se va căuta asiduu imaginea unui dușman, pentru a monta pe această imagine o isterie antirusească, a alimenta rusofobia și apoi, plecând de la acest fond emoțional, să amplasezi noi și noi unități aviatice, unități terestre, apropiindu-le de frontierele ruse, atunci, în aceste condiții, este puțin probabil să se poată stabili vreo bază pentru cooperare”, și-a exprimat convingerea purtătorul de cuvânt al lui Putin, transmite agerpres.ro.

Cooperarea NATO-Rusia este posibilă dacă se va încerca o consolidare a măsurilor de încredere pe continent, iar lupta va fi dusă împotriva amenințării reale: terorismul.

Fiind întrebat dacă Federația Rusă vede în NATO un dușman, Peskov a subliniat: „Rusia nu-l caută, ea constată uneori existența lui”. În acest sens, Peskov a amintit de un proverb englezesc, conform căruia „dacă cineva merge ca un câine, miroase ca un câine, latră ca un câine, înseamnă că este un câine”.

Peskov a mai declarat că Federația Rusă urmărește cu atenție summitul NATO care se desfășoară la Varșovia și speră că „rațiunea va triumfa”. „Desigur, încercăm să căutăm și fărâme de rațiune, care se întrezăresc, de exemplu, în afirmațiile de astăzi ale lui Jens Stoltenberg (secretarul general al NATO), privind necesitatea menținerii contactelor, lipsa unei amenințări directe din partea Rusiei și altele de acest fel. Sperăm că rațiunea va triumfa în cele din urmă”.