Norvegia a livrat Ucrainei 100 de rachete antiaeriene

Veronica Țurcanu

Norvegia a donat aproximativ 100 de rachete antiaeriene de concepție franceză Ucrainei, care se află în război cu Rusia, a anunțat miercuri guvernul norvegian. 

Donația, care a fost deja efectuată, include lansatoare Mistral cu o sută de rachete cu care fuseseră echipate navele marinei norvegiene, a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat.

„Racheta (Mistral) va fi retrasă din serviciul armatei norvegiene, dar rămâne o armă modernă și eficientă care va fi de mare folos Ucrainei. Alte țări au donat, de asemenea, sisteme de arme similare”, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Bjørn Arild Gram.

Construită la sfârșitul anilor 1980 de grupul de apărare Matra, care a fuzionat între timp cu gigantul european MBDA, Mistral este o rachetă sol-aer cu rază de acțiune foarte scurtă. La sfârșitul lunii martie, în timpul unui discurs prin videoconferință în Parlamentul norvegian, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut la Oslo rachete antiaeriene, dar de un tip mai modern, NASAMS, produse de compania norvegiană Kongsberg Defense & Aerospace.