atentate

Numărul morților din urma atentatelor de la Bruxelles din 22 martie a ajuns la 35

Veronica Vacari

În acele 35 de morți, se includ și cei trei teroriști sinucigași care s-au aruncat în aer săptămâna trecută la aeroport și într-o stație de metro. Trei dintre victime rămân neidentificate. Trist este faptul că numărul răniților depășește 300, transmite europaliberă.org.

La Bruxelles, în noaptea de duminică spre luni, 6 persoane au fost arestate. Belgia și Franța își coordonează operațiunile, în vreme ce arestări de islamiști din celulele ramificate între Franța și Belgia au avut loc și în Olanda, Germania și Italia.

Între timp, apar și semne de deteriorare a climatului social în Belgia. Generația Identitară, aripa tânără a partidului Blocul Identitar, creată în Franța, dar care are ramificații și în alte țări europene, a convocat pentru sâmbătă o manifestație cu tema „Să expulzăm islamiștii”, protestul urmând să se desfășoare în cartierul bruxellez Molenbeek, de unde provin și unii dintre autorii atentatelor de la Paris și Bruxelles.

Respectiva mișcare de extrema dreaptă afirmă că „a sosit momentul să se termine cu ‘je suis’, cu lumânările și cu manifestațiile pentru pace și să lansăm semnalul recuceririi’.

Primarul din Molenbeek, Françoise Schepmans, a declarat pentru postul francofon de televiziune RTBF că nu a primit nicio solicitare pentru autorizarea acestui marș și chiar dacă organizatorii manifestației vor cere autorizarea ei, în niciun caz marșul nu va fi aprobat, ea insistând că primăria nu are de gând să lase un grup de nebuni incontrolabili să se exprime. Françoise Schepmans a avertizat că, dacă totuși protestul se va desfășura, poliția va interveni, la fel cum s-a întâmplat duminică în cazul manifestației grupului de naționaliști care s-au adunat în Piața Bursei din Bruxelles.

Totodată, Ministrul de Interne al Franței, Bernard Cazeneuve, a menționat că arestatul Reda Kriket, un fost infractor în vârstă de 34 de ani, arestat joi în Boulogne-Billancourt (periferia pariziană) era implicat într-un plan de atentat „într-un stadiu avansat”. Mai multe puști de asalt, inclusiv kalașnikov, și explozibili au fost descoperite într-un apartament din centrul unei alte suburbii pariziene. Reda Kriket trăise trei ani în Bruxelles, fiind implicat în aceeași rețea de recrutare de jihadiști cu autorii atentatelor din Paris și Bruxelles.