Președintele Zelenski a mers în apropiere de linia frontului pentru a încuraja soldații ucraineni

Veronica Țurcanu

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat duminică seara că a vizitat orașele Lisiceansk, Severodonețk și Soledar din estul Ucrainei, în apropierea liniei frontului, unde s-a concentrat ofensiva forțelor ruse.

Situația s-a înrăutățit pentru trupele ucrainene, după ce reușiseră să recucerească jumătate din Severodonețk, a declarat luni guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, la televiziunea națională. El nu a dat detalii, dar a afirmat că armata țării sale rezistă în continuare pe poziții în zona industrială a orașului. „Cele mai grele lupte se dau în Severodonețk. Chiar acum au loc lupte în deplasare rapidă”, a spus oficialul.

Zelenski le-a transmis duminică un mesaj video militarilor ucraineni.

„Ceea ce meritați cu toții este victoria – asta este cel mai important. Dar nu cu orice preț”.

Lisiceansk și Severodonețk se află în regiunea Lugansk, iar Soledar în Donețk, de asemenea în Donbas, partea cea mai industrializată din Ucraina.

Donbasul era controlat parțial de separatiștii pro-ruși încă dinainte de invazia Rusiei în Ucraina, începută în 24 februarie cu obiectivul declarat de a „elibera” teritoriile respective. Moscova a concentrat acolo majoritatea forțelor ofensive după ce nu a reușit să ocupe Kievul, iar ucrainenii au reușit să recucerească Harkovul, al doilea oraș al țării.

Statul-major ucrainean a comunicat luni că rușii își întăresc pozițiile în regiunea Harkov și bombardează intens cu tunuri și mortiere forțele de apărare, pentru a păstra controlul asupra teritoriilor ocupate. Conform comandamentului armatei ucrainene, Rusia lovește infrastructurile civile din mai multe localități. Administrația regională a raportat că atacurile de artilerie au ucis trei civili și au rănit alți zece.

Reuters nu a reușit deocamdată să verifice bilanțul respectiv, iar Rusia neagă că ar ataca intenționat civili. Duminică dimineața, după mai mult de o lună, rachete rusești au lovit din nou Kievul. Ucraina a afirmat că obiectivul atins a fost un depou feroviar, în timp ce rușii susțin că au distrus tancuri trimise Ucrainei de țări din estul Europei.

Potrivit ucrainenilor, rachetele rusești au fost lansate de la mare distanță, chiar de la Marea Caspică.

Moscova susține că loviturile urmăresc distrugerea infrastructurii militare ucrainene. Președintele rus Vladimir Putin a avertizat duminică Statele Unite că dacă Occidentul înarmează Ucraina cu rachete cu rază lungă de acțiune pentru sisteme mobile de lansare, Rusia va ataca și alte ținte.

Regatul Unit a anunțat luni că va trimite Ucrainei, în coordonare cu SUA, sisteme pentru lansări multiple de rachete care pot atinge ținte la 80 de km. Ministerul apărării de la Londra a comunicat că la Severodonețk se dau în continuare lupte grele, iar forțele ruse forțează ofensiva spre Sloviansk, la circa 85 de km la vest.

Ambele părți combatante susțin că au provocat pierderi grele inamicului.

Gaidai a afirmat, tot luni, că la Lisiceansk rușii au tras într-o brutărie și în mai multe clădiri administrative și rezidențiale, iar un civil a fost rănit. El a adăugat că s-au reluat evacuările din partea din regiunea Lugansk controlată de ucraineni, de unde au reușit să scape de pericolul conflictului 98 de oameni.

Guvernatorul regiunii Kursk din vestul Rusiei, Roman Starovoit, a afirmat că satul Tiotkino de la frontieră a fost lovit luni dimineața de tiruri ucrainene care vizau un pod și mai multe sedii comerciale, însă nu s-au semnalat victime.

Militarii ucraineni au raportat duminică respingerea a șapte atacuri în regiunile Donețk și Lugansk, distrugerea a patru tancuri rusești și doborârea unui elicopter de atac. Informațiile de pe câmpul de luptă nu au putut fi verificate imediat, precizează Reuters.

De asemenea duminică, un jurnalist din presa de stat rusă a informat că în estul Ucrainei a fost ucis generalul-maior rus Roman Kutuzov.