De 9 mai, Putin ar putea declara oficial război Ucrainei. Ar duce la o mobilizare generală în Rusia

Veronica Țurcanu

Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei încă din 9 mai, o mişcare care ar duce la o mobilizare generală în Rusia, consideră oficiali americani şi occidentali.

Data de 9 mai, cunoscută ca „Ziua Victoriei” în Rusia, marchează înfrângerea naziştilor, în 1945. Oficialii occidentali au crezut mult timp că Putin va profita de semnificaţia simbolică şi propagandistică a acestei zile pentru a anunţa fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităţilor – sau ambele.

Oficialii au început să se concentreze asupra unui scenariu, şi anume că Putin va declara oficial război Ucrainei pe 9 mai. Până în prezent, Putin a insistat să se refere la conflict ca la o „operaţiune militară specială”, interzicând cuvinte precum invazie şi război.

Cred că va încerca să se mute de la operaţiunea sa specială. El (n.r. Vladimir Putin) a pregătit terenul pentru a putea spune “uite, acesta este acum un război împotriva naziştilor și am nevoie de mai mulţi oameni. Am nevoie de mai multă carne de tun”, a declarat secretarul britanic al apărării, Ben Wallace.

Wallace a adăugat că nu ar fi surprins, dar că nu are informaţii în acest sens, să declare că „acum suntem în război cu naziştii din lume şi trebuie să mobilizăm în masă poporul rus'”.