Tim Cook

Reacția Apple la cererea FBI-ului de a debloca iPhone-ul unui terorist

Adrian Solonari

Tim Cook a anunțat miercuri seara că compania se opune cererii înaintate de procurori, în care gigantul tehnologic este îndemnat să ajute la investigarea celor întâmplate la San Bernardino, luna trecută.

“Avem un mare respect pentru profesioniștii de la FBI și noi știm că intențiile lor sunt bune. Până acum am colaborat cu ei, am făcut tot ce ne stă în puteri să-i ajutăm, totul în limite legale”, a scris Cook într-o postare pe facebook.

Însă acum, guvernul SUA ne cere ceva, ce nu avem, și ceva, ce noi consierăm că este prea periculos de creat. Ei ne roagă să facem o intrare secretă pentru iPhone.”

În urma atacului armat din San Bernardino, a fost extras un iPhone din vehiculul teroriștilor. FBI-ul, în disperata încercare de a debloca telefonul, s-a adresat celor de la Apple pentru ajutor. Procuratura vrea ca Apple să-i ajute, creând o ușă din spate pentru a putea utiliza datele personale ale teroristului.

iPhone

FBI-ul ne cere să facem un sistem de operare nou, care va elimina/modifica câteva funcții de securitate de bază, pentru a fi instalate pe un iPhone recuperat în urma investigațiilor. În mâini rele, programul care astăzi nu există, ar putea debloca orice iPhone existent. 

Nu există un asemenea precedent în istorie –  ca o companie americană să fie forțată de guvern pentru a crea un software, care potențial ar expune toți deținătorii de iPhone-uri riscului. 

Oamenii legii au nevoie de ajutor pentru a putea duce o luptă mai efectivă împotriva inamicilor de orice tip. Soft-ul ar ajuta FBI-ul să detecteze grupări extremiste ori teroriste, considerând că securitatea informațională personală nu este un factor destul de impunător în fața privilegiilor pe care acest program l-ar putea aduce.

Pe de o altă parte a baricadei, companiile tehnologice se îngrijorează că guvernul american le forțează să divulge date personale, ce este inadmisibil în politica informațională.

Guvernul depășește limitele posibile. Refuzul nostru este ferm și îl tratăm cu seriozitate maximă.Noi tratăm cererile FBI-ului cu cel mai profund respect în favoarea democrației americane. 

 Vezi și: FBI-ul cere ajutorul celor de la Apple

             Detalii despre atacul armat de la San Bernardino