România expulzează 10 diplomați ruși

Ecaterina Botoi

Zece reprezentanți ai Ambasadei Rusiei la București au fost declarați „personae non gratae” pe teritoriul României, a anunțat marți Ministerul Afacerilor Externe.

Într-un comunicat de presă, MAE informează că autoritățile române „au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”.

Potrivit MAE, decizia autorităților române a fost comunicată părții ruse „astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice”.

„Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”, se mai arată în comunicat.

România se alătură astfel mai multor țări europene – precum Germania, Franța, Spania, Italia, Suedia, Danemarca, Lituania – care în ultimele două zile au anunțat expulzarea de pe teritoriul lor a zeci de diplomați ruși.

Decizia, survenită în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, vine după ce imagini tulburătoare cu masacre ce ar fi fost comise de trupele ruse în regiunea capitalei Kiev au şocat comunitatea internațională.

Potrivit unei numărători efectuate de agenția France-Presse, cel puțin 233 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi în total din diverse ţări ale UE de la declanşarea invaziei ruse.

Rusia a avertizat că va reacţiona prin decizii similare.