Rusia UE

Rusia este deschisă unor relații mai bune cu Occidentul

Viorica Tabac

„Președintele (Vladimir) Putin, în suficient de lunga perioadă de când se află la conducerea statului, a demonstrat nu o dată că Rusia este deschisă unor relații mai bune cu Occidentul, că Rusia este în căutarea unei relații bune și constructive cu Occidentul, care să aibă la bază luarea în considerare în mod reciproc a preocupărilor și intereselor fiecărei părți”, a afirmat Peskov, scrie agerpres.ro.

Purtătorul de cuvânt a mai menționat că Rusia prețuiește relațiile cu Europa și țările UE.

În același timp, „Putin a arătat în mod repetat că, având drept constantă această abordare constructivă, Rusia nu intenționează să facă ceva pentru a mulțumi pe cineva din afară”, a reiterat Peskov, comentând un articol din „Financial Times” potrivit căruia, după alegerile parlamentare din Federația Rusă, ar fi de așteptat o remaniere a guvernului, inclusiv o schimbare de prim-ministru pentru a îmbunătăți relațiile cu Occidentul.

 

În Rusia, cât și în Occident se fac acuzații că o parte se amestecă în afacerile interne ale celeilalte părți, iar acest lucru se produce din cauza lipsei catastrofale de încredere dintre cele două părți și lipsei de dorință în angajarea unui dialog real.

Peskov a mai subliniat că neîncrederea ar fi reciprocă, iar  motivul îl constituie un deficit catastrofal de încredere și lipsa dorinței de a se angaja un dialog constructiv. Dar sperăm că mai devreme sau mai târziu va exista voință politică pentru ca această situație să se schimbe.

Relațiile dintre Rusia și Occident trec prin cea mai gravă criză de după Războiul Rece, ca urmare a rolului Moscovei în situația din Ucraina.