Violența în familie

ȘOCANT! Rusia permite agresiunea în familie o dată pe an

Evelina Popescu

  Un proiect de lege controversat ce scoate de sub incidență penală violența în familie a fost votat în prima lectură de Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului Rus. Proiectul a primit votul a 368 de deputați, existând doar un vot împotrivă și unul de abținere. Proiectul elimină acuzația de "violență în familie" din Codul penal al Rusiei. Acuzațiile penale vor putea fi aduse doar în cazul în care bătaia are loc mai des de o dată pe an.

  Proiectul a fost lansat de controversata Elena Mizulina, fiind cunoscută în urma implicării sale la adoptarea legii controversate privind propaganda homosexuală din Rusia. Mizulina a început lupta în iulie 2016, când Vladimir Putin a prestat forme de agresiune ce nu au provocat daune corporale. „Pedepsele (pentru infracțiuni) nu pot contrazice sistemul de valori sociale pe care se sprijină societatea", a declarat Mizulina. „În cultura tradițională a familiei ruse, relația părinte-copil are la bază autoritatea și puterea părinților. Legile ar trebui să susțină tradiția familiei”, a spus ea.  În Rusia funcționează principiul „dacă te bate, înseamnă că te iubește”.

Decizia a stârnit nemulțumirea activiștilor pentru drepturile femeilor, care cred că această lege va face victimele violenței în familie și mai vulnerabile.