Trupele rusești care s-au retras în panică din Harkov au lăsat în urmă echipamente esențiale

Veronica Țurcanu

Retragerea în debandadă a unor trupe rusești din regiunea Harkov a făcut ca acestea să lase în urmă echipamente esențiale pentru stilul de război centrat pe artilerie al forțelor de ocupație, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de joi dimineață.

Forțele ucrainene continuă să își consolideze controlul asupra zonelor recent eliberate din regiunea Harkov. Forțele rusești s-au retras în mare parte din zona de la vest de râul Oskil.

Modul în care forțele rusești s-au retras în ultima săptămână a variat. Unele unități s-au retras în relativ bună ordine și controlat, în timp ce altele au fugit aparent în panică.

Echipamentele de mare valoare abandonate de forțele rusești în retragere au inclus capacități esențiale pentru a permite stilul de război al Rusiei, centrat pe artilerie.

Printre acestea se numără cel puțin un radar de contra-baterie ZOOPARK și cel puțin un vehicul de comandă și control al artileriei IV14.

O astfel de abandonare evidențiază retragerea dezorganizată a unor unități rusești și, probabil, deficiențe locale de comandă și control.