Intervenție militară

Turcia, suspectată că pregătește o intervenție militară în Siria

Marina Chiru

Generalul Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, susține că Ankara nu a mai permis Rusiei să efectueze zboruri de recunoaştere în spaţiul aerian turc în perioada 1-5 februarie, în cadrul Acordului “Cer Deschis”. Acordul susține că avioane militare turcești pot efectua misiuni de recunoaştere în spaţiul aerian rus de circa patru ori pe an, iar Rusia are dreptul la astfel de zboruri deasupra Turciei.

În intervalul 1-5 februarie, ar fi trebuit să aibă loc misiuni de recunoaștere ale aviației ruse, iar la bordul avioanelor urmau să fie şi experţi militari turci. Miercuri, însă, Administraţia Recep Tayyip Erdogan a transmis că nu va mai permite survolul.

Refuzului Turciei de a permite aceste zboruri a stârnit îngrijorarea armate ruse, care susține că are „motive serioase” să creadă că turcii pregătesc o intervenție militară în Siria. „Avem motive serioase să suspectăm pregătirea în mod intens de către Turcia a unui intervenţii militare pe teritoriul unui stat suveran – Siria”, a declarat generalul Igor Konacenkov, potrivit Mediafax.

Tensiunile continuă astfel între Rusia și Turcia, la două luni după ce un avion rus a fost doborât la frontiera cu Siria.