De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 17 ore

Ucraina avansează în Donbas unde e așteptată căderea Lîmanului. Forțele ruse se confruntă cu riscul încercuirii

Veronica Țurcanu

Forțele de apărare ale Ucrainei avansează pe direcția operativă nord-est, punând presiune pe forțele ruse de ocupație din Donețk.

Potrivit The Telegraph, ca urmare a victoriilor ucrainene din nord-est, localitatea strategică Lîman e pe cale să fie încercuită de forțele ucrainene.

Informația e preluată de la bloggerii militari ruși care își exprimă îngrijorarea cu situația de pe frontul din nord-est.

Intitute for Study of War precizează că îngrijorările bloggerilor ruși sunt cât se poate de serioase iar o „înfrângere iminentă” a forțelor ruse e așteptată în următoarele zile.

Sursele citate amintesc susțin că forțele de apărare ucrainene au avansat către vest, nord și nord-estul Lîmanului și sunt pe punctul de a finaliza încercuirea forțelor ruse din oraș.

Amintim că la începutul acestei luni, în urma unor contraofensive fulgerătoare în sud (Herson) și pe direcția nord-est (Harkov), ucrainenii au reușit să preia inițiativa și să avanseze nesperat de mult.

Forțele de ocupație ruse s-au axat pe pregătirea ofensivei ucrainene în sud, neglijând Harkovul, punct în care Ucraina a reușit ruperea frontului. Pentru a evita încercuirea rușii s-au retras în grabă.

În presa mainstream rusă nu se precizează nimic despre acest lucru, doar un comunicat sec al Ministerului Apărării de la Moscova care spune că forțele sale s-au „regrupat” pentru a continua ofensiva în Donețk.

Ca urmare a acestor victorii militare ucrainene, Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială.