Ucraina și-a arborat steagul pe Insula Șerpilor

Ala Găină

Forțele armate ucrainene au ridicat drapelul țării peste Insula Șerpilor, după ce au forțat o retragere a Rusiei din teritoriul important din punct de vedere strategic, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comandamentului de Sud al armatei, căpitanul Natalia Humeniuk, scrie CNN

„S-a arborat steagul Ucrainei pe insulă… operațiunea a fost finalizată, insula a fost returnată în jurisdicția Ucrainei”, a spus Humeniuk luni, fără a oferi niciun detaliu suplimentar.

Insula Șerpilor se află la aproximativ 30 de mile (48 de kilometri) în largul coastei Ucrainei și este aproape de căile maritime care duc la Bosfor și Mediterana.

Trupele ruse au părăsit  Insula Șerpilor  din Marea Neagră, au declarat săptămâna trecută Forțele Armate ucrainene, după ce au efectuat ceea ce au spus că este o operațiune „de succes”.

Amintim că, la data de 24 februarie, forțele navale ruse au capturat Insula Șerpilor din Marea Neagră. Înainte de a debarca, comandantul unei nave militare rusești a solicitat grănicerilor ucraineni să se predea, lucru respins de aceștia, cu celebra frază, spusă de Roman: „Русский военный корабль, иди на ***” (Nava rusească de război, du-te dracului!).

Acesta a fost luat ostatic împreună cu colegii săi de pe Insula Șerpilor, care a fost ocupată de ruși chiar în prima zi de război. Roman s-a întors acasă, în urma unui schimb de prizonieri. Modul în care polițistul de frontieră le-a răspuns militarilor ruși care le cereau să se predea a devenit simbol al rezistenței ucrainene și unul din cele mai populare slogane.