ULTIMA ORĂ! Ucraina a depus cerere de aderare la NATO după ce Putin a anunțat anexarea a patru dintre teritoriile sale

Veronica Țurcanu

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat, vineri, după şedinţa Consiliului de Securitate, că ţara va depune cerere de aderare la NATO. 

Este o replică clară la discursul lui Vladimir Putin, care a anunţat, vineri, anexarea ilegală a celor patru regiuni din Ucraina, care reprezintă 18% din teritoriul ucrainean.

De facto, ne-am făcut deja drumul către NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele Alianţei. Ele sunt reale pentru Ucraina – reale pe câmpul de luptă şi în toate aspectele interacţiunii noastre.
Avem încredere unii în alţii, ne ajutăm unul pe altul şi ne protejăm. Aceasta este Alianţa. De facto. Astăzi, Ucraina solicită să o facă de jure. Într-o procedură care va fi în concordanţă cu importanţa noastră de a ne proteja întreaga comunitate. Pe o bază accelerată. Facem pasul nostru definitoriu prin semnarea cererii Ucrainei de aderare accelerată la NATO
”, a anunţat Volodimir Zelenski.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri documente pentru anexarea a patru teritorii ucrainene la Rusia, în cadrul unei ceremonii televizate la Kremlin. Rusia a declarat anexările regiunilor – Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson – după ce a organizat așa-zise „referendumuri” în zonele ocupate din Ucraina.