(VIDEO) Te iau fiorii! Maria Zaharova, despre motivele invaziei ruse în Ucraina: „Nu împărțeau rețeta de borș”

Veronica Țurcanu

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a făcut o serie de declarații bizare cu privire la motivele agresiunii militare ruse în Ucraina.

Mai mulți jurnaliști străini au distribuit pe Twitter un fragment din conferința de presă de vineri a Mariei Zaharova, în care aceasta aduce acuzații de „xenofobie, nazism, extremism” la adresa ucrainenilor, care – spune ea – n-au vrut să împartă cu rușii nici măcar rețeta borșului (mâncare tradițională în regiune).

„Ei bine, tot ce era legat de etnie, de cultură a fost vizat în primă instanță. Chiar și cărțile de bucate, acestea au fost și ele interzise. De ce? Pentru că nu aveai voie să împarți rețeta de borș. Nu aveai voie. Trebuia să aparțină doar unui singur grup. Doar unui grup, doar unui popor. Doar unei naționalități. Dar ca acesta să fie împărțit… astfel ca în fiecare oraș, în fiecare regiune, fiecare gospodină să poată să îl facă în felul său… Nu! N-au vrut să facă niciun compromis. Tocmai asta e despre ce vorbim – xenofobie, nazism! Extremism în toate formele”, spune reprezentanta MAE rus în fragmentul video.

Kirill Martynov, redactor-șef la nou-înființata Novaya Gazeta Europe sugerează că Zaharova ar fi fost în stare de ebrietate.

„Maria Zaharova a declarat că motivul războiului a fost că ucrainenii nu au vrut să împartă borșul cu ea. De asemenea, ea pare să fie complet beată”, a scris Martynov.