(VIDEO) Zelenski: „Ucraina a primit din SUA sisteme de apărare antiaeriană NASAM”

Veronica Țurcanu

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat duminică, într-un interviu televizat, că Ucraina a primit de la SUA rachete pentru Sistemul național avansat de rachete sol-aer (NASAMS).

Vorbind la postul american de televiziune CBS, Zelenski a mulțumit președintelui american Joe Biden și a confirmat că ucrainenii au acum în țară sisteme de apărare antiaeriană NASAMS.

Pentagonul informase în urmă cu zece zile că două baterii ale sistemului NASAMS urmează să fie livrate Ucrainei. Cu toate acestea, Zelenski a insistat că e nevoie de mult mai mult pentru a proteja cetățenii ucraineni.

Zelenski a declarat la emisiunea „Face The Nation” de la CBS News:

„Vreau să îi mulțumesc președintelui Biden pentru o decizie pozitivă care a fost deja luată. Și Congresului SUA… am primit NASAMS. E vorba de sistemele de apărare antiaeriană. Dar, credeți-mă, nu este nici pe departe suficient pentru a acoperi infrastructura civilă, școlile, spitalele, universitățile, casele ucrainenilor.

De ce avem nevoie de așa ceva? Avem nevoie de securitate pentru a-i putea atrage pe ucrainenii noștri să se întoarcă acasă. Dacă este sigur, ei vor reveni, se vor stabili, vor lucra aici și vor plăti taxe și apoi nu vom mai avea un deficit de 5 miliarde de dolari în bugetul nostru. Deci va fi un lucru pozitiv pentru toată lumea”, a declarat Zelenski.