Ambasada Rusiei la Chișinău, ofticată pe interzicerea panglicii Sfântului Gheorghe: „Afectează pacea și prietenia”

Ala Găină

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova se arată ofticată de interzicerea panglicii Sfântului Gheorghe susține că „încercarea de a crea astăzi o nouă realitate inventată a acelor evenimente îngreunează evoluția spre pace și prietenie”. Reprezentanții misiunii diplomatice menționează că, la fel ca și până acum, vor prețui și vor onora „simbolurile Marii Victorii a soldatului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei”.

„Panglica Sf. Gheorghe păstrează amintirea a milioane de oameni care au murit în lupta împotriva fascismului și nazismului în Europa. Încercarea de astăzi de a crea o nouă realitate fictivă a acelor evenimente, bazată pe atacul ideologic asupra normelor morale, privează popoarele noastre de dreptul la o memorie istorică credibilă, afectează mișcarea spre pace și prietenie”, se arată în comentariul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Liber TV amintește că în Republica Moldova au fost interzise simbolurile şi atributele care promovează acţiuni de agresiune militară, crime de război şi crime împotriva umanităţii. Printre acestea se numără şi panglica bicoloră negru-portocaliu, cunoscută ca şi panglica „Sfântului Gheorghe”, dar şi literele „Z”, „V” etc.  Persoanele care vor răspândi simbolurile interzise, inclusiv în mediul online, vor fi amendate.

Marți, 19 aprilie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat legea.