filat

Astăzi este ziua de naștere a lui Vlad Filat. Vezi retrospectiva fostul Premier în politica moldovenească

Veronica Vacari

Cu această ocazie, portalul TRIBUNA a realizat un material ce se referă la lucrurile prin care s-a remarcat fostul Premier în politica moldovenească

Liderul care şi-a adus în timp record partidul la guvernare

La începutul anului 2008, a fost înregistrat oficial Partidul Liberal Democrat din Moldova, condus de Vlad Filat. În 2009, acesta era deja principalul partid de guvernare din Moldova, iar Vlad Filat – Premier. O performanţă comparabilă cu aceasta a înregistrat doar Mişcarea „Pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă” în perioada 1997-1998.

Premierul care a salvat RM de default

Cînd Vlad Filat a devenit Premier, Moldova era în pragul default-ului, cu un deficit bugetar egal cu 16% din PIB. Vlad Filat şi echipa sa au venit cu un program de stabilizare şi relansare economică, care a permis semnarea unui Memorandum cu FMI în valoare de aproape 600 milioane dolari SUA, iar peste jumătate de an de la preluarea puterii de către coaliţia din care făcea parte şi PLDM s-a anunţat oficial că Moldova a depăşit criza economică.

Premierul care a demarat negocierile privind Acordul de Asociere cu UE

În ianuarie 2010, Moldova a demarat oficial negocierile cu Uniunea Europeană pe marginea Acordului de Asociere. A fost un succes incontestabil al echipei conduse de Vlad Filat, lucru recunoscut ulterior şi de partenerii europeni. În 2014, Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE.

Premierul care a demarat negocierile privind liberalizarea vizelor

În iunie 2010, în cadrul unei reuniuni la Luxembourg, Vlad Filat şi oficialii responsabili din cadrul UE, au dat start procesului de negocieri privind liberalizarea regimului de vize. Din 2014, toţi cetăţenii moldoveni călătoresc în UE graţie unui acord semnat în acest sens în acel an.

Premierul care a adus Moldova în spaţiul aeronautic european comun

Pînă la preluarea puterii de către coaliţia democratică, Moldova avea un spaţiu aerian în mare parte conservat. Vlad Filat a solicitat oficialilor de la Bruxelles demararea negocierilor privind aderarea Moldovei la spaţiul aeronautic comun. Procesul de negocieri s-a desfăşurat destul de rapid, spaţiul aerian al Moldovei fiind deschis pentru companiile străine, inclusiv pe piaţă au venit unele companii low-cost, ceea ce a determinat scăderea preţului la bilete şi creşterea numărului de pasageri.

Premierul care a construit un sat de la zero

În vara anului 2010, Moldova s-a confruntat cu inundaţii fără precedent, fiind afectate mai multe sate din lunca Prutului, iar satul Cotul Morii, în genere, a fost înghiţit de ape. În decurs de doar cîteva luni, Guvernul condus de Vlad Filat a reuşit să mobilizeze un ajutor extern substanţial, astfel încît localitatea respectivă a fost construită de la zero cu cîţiva kilometri mai încolo de vechiul sat.

Premierul care a mobilizat un ajutor internaţional fără precedent pentru Moldova

În martie 2010, echipa lui Vlad Filat a prezentat la Bruxelles programul „Rethink-Moldova”. Pentru susţinerea acestui program, partenerii externi au alocat circa 2,6 miliarde lei – un suport financiar fără precedent acordat RM.

Premierul care a scos sîrma ghimpată de pe Prut

Una din promisiunile făcute de Vlad Filat cînd s-a lansat în politică pe cont propriu a fost scoaterea sîrmei ghimpate de pe Prut. El şi-a îndeplinit promisiunea în al doilea an de guvernare, intrînd în istorie ca politicianul care a reuşit să dea jos gardul de sîrmă ce separa Republica Moldova de România timp de mai multe decenii.

Politicianul care a ştiut să facă un pas înapoi în numele intereselor ţării

În 2013, ca urmare a crizei politice de amploare ce izbucnise atunci, Vlad Filat a avut de ales între a pleca din funcţia de Prim-ministru şi a face importante cedări în numele viitorului european al RM, pe de o parte, sau de a declanşa alegeri parlamentare anticipate, pe de altă parte. El a ales prima variantă şi astfel a fost posibil ca Moldova să continue calea integrării europene şi să ajungă membru asociat al UE.

Primul ex-Premier al RM încarcerat

În octombrie 2015, Vlad Filat a fost încarcerat, devenind astfel primul ex-Premier al RM ajuns în asemenea situaţie. Dosarul se examinează şi acum, Vlad Filat calificîndu-l drept unul politic. Cum va rămîne acest dosar în istorie, timpul va arăta.

Vlad Filat s-a născut la 6 mai 1969 în satul Lăpuşna, raionul Hînceşti. A făcut studii la Colegiul Cooperatist din Moldova și la Universitatea „Al. I. Cuza”, Iaşi, România, Facultatea de Drept. O perioadă a activat în business. În 1998 – 1999 a deținut funcția de director al Departamentului Privatizare şi Administrare a Proprietăţii de Stat al Republicii Moldova, în 1999 – ministru de Stat în Guvernul Republicii Moldova, în 2005 – 2009 a fost deputat în Parlament, iar din 25 septembrie 2009 pînă pe 25 aprilie 2013 – Prim-ministru al Republicii Moldova. A devenit din nou deputat în Parlamentul Republicii Moldova în rezultatul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014. De asemenea, din 2007 e lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova, unul din fondatorii căruia este.

Amintim că Vlad Filat a fost reţinut pe 15 octombrie, în aceeaşi zi după ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat. Procuratura Anticorupţie i-a atribuit fostului premier statut de învinuit pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă în urma unui autodenunţ al controversatului om de afaceri, primarul de Orhei, Ilan Shor.