„Autoritățile s-au sesizat imediat”. Reacția Guvernului la investigația privind exportul de piese către companii avia rusești
Guvernul a venit cu o reacție la investigația despre tranzacțiile efectuate de trei companii înregistrate în Republica Moldova, care s-au ocupat de exporturi de piese către companii aviarusești, aflate pe lista de sancțiuni internaționale.
„Autoritățile s-au sesizat imediat cum a apărut investigația internațională în luna august a anului trecut și prin instituțiile de profil naționale și prin cooperare internațională se investighează cazurile semnalate.
La fel, pentru a nu admite eludarea de la sancțiunile internaționale la care țara noastră este parte, Guvernul a accelerat alinierea la sancțiunile sectoriale și o va face consecvent și în continuare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Reprezentantul Guvernului a mai spus că, „țara noastră rămâne angajată să susțină Ucraina și poporul ucrainean în războiul brutal al Federației Ruse împotriva țării vecine”.
Trei companii din R. Moldova au vândut, în 2022 – 2023, unor companii aeriene din Federația Rusă componente pentru avioane în valoare de circa 15 milioane de dolari, arată o investigație realizată de Europa Liberă. UE a spus că este „îngrijorată” de relatările despre eludarea sancțiunilor și că guvernul de la Chișinău ar trebui să ia măsuri.
Acest lucru a fost posibil pentru că R. Moldova nu a aderat la regimul de sancțiuni anti-ruse în domeniul aviației, pe care Uniunea Europeană l-a adoptat ca răspuns la invazia rusească la scară largă în Ucraina, în 2022.
Companiile moldovene Airrock Solutions, Maxjet Service și Aerostage Services au livrat piese unor jucători cunoscuți din Rusia, inclusiv firmelor Pobeda, S7 Engineering, Sibiri, Rossia.