Avocatul Poporului, îngrijorat de decizia CSE de a suspenda licența celor șase televiziuni

Ala Găină

Avocatul Poporului spune că este îngrijorat de suspendarea celor 6 posturi de televiziune: ITV, Canal 2, Canal 3, Prime, Publika TV și Orizont TV, dar și de blocarea unor website-uri naționale. Ceslav Panico susține că implementarea mecanismelor de contracarare a amenințărilor la securitatea spațiului informațional național poate avea loc doar respectând standardele internaționale, fără a prejudicia libertatea presei sau cu intruziuni minime. 

Potrivit acestuia, autoritățile trebuie să demonstreze că suspendarea licenței de emisie pentru serviciile media audiovizuale respectă condiția ingerinței minime și că asigură un echilibru just între principiile concurente privind respectarea dreptului la libertatea exprimării și respectarea securității informaționale.

Într-un comunicat, Avocatul Poporului a menționat totuși că preocupările statului de a asigura pe scară largă securitatea spațiului informațional național împotriva falsurilor și dezinformării „sunt justificate” în contextul războiului din Ucraina, dar și alegerilor locale din data de 5 noiembrie curent.

„Noile amenințări au impus autoritățile publice să-și eficientizeze intervențiile pentru a se asigura ca alegerile să fie desfășurate fără intervenții din extern sau a lipsei transparenței financiare a mass-mediei, care ar putea influența alegerile corecte, asigurarea că presa este nepărtinitoare și asigură respectarea dreptului cetățenilor la o informare completă, obiectivă şi veridică”, menționează Avocatul Poporului.

În context, Ombudsmanul solicită Comisiei Situații Excepționale, Consiliului Audiovizualului și Serviciului de Informații și Securitate oferirea informațiilor suplimentare și complexe privind circumstanțele ce ar justifica măsurile intruzive impuse.

Avocatul Poporului mai recomandă autorităților să identifice „măsuri alternative mai puțin intruzive, care au o legătură rațională cu scopul legitim urmărit, în special, asigurarea respectării standardelor în materia libertății de exprimare și dreptul la proprietate. Iar măsurile de suspendare să fie evaluate exclusiv de către instanța de judecată în cadrul respectării garanțiilor unui proces echitabil și în lumina testului de legalitate și legitimitate, necesare într-o societate democratică”.

Șase posturi de televiziune și 31 de siteuri vor fi suspendate pe durata stării de urgență. Acestea ar fi utilizate în războiul informațional dus de Rusia. ONG-urile de media cer autorităților să-și argumenteze decizia. Și opoziția critică hotărârea.