Chișinăul, reacție la amenințările lui Lavrov: “Îndemnăm partea rusă să se abțină de la retorică provocatoare”
Ministerul Afacerilor Externe respinge categoric acuzațiile recente lansate în spațiul mediatic de ministrul afacerilor externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, drept nefondate și nejustificate.
Potrivit instituției, situația critică legată de resursele energetice din regiunea transnistreană este rezultatul deciziei companiei ruse Gazprom, care nu și-a onorat obligațiile comerciale de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova, conform contractului valabil până în 2026.
”Federația Rusă utilizează din nou resursele energetice drept pârghie politică în scopul de a destabiliza țara noastră. Republica Moldova și-a reafirmat constant angajamentul pentru soluționarea pașnică, exclusiv prin metode politice și negocieri, a diferendului transnistrean. Această poziție a fost reiterată inclusiv la ultima Ședință Ministerială a OSCE, desfășurată la Malta, în perioada 5-6 decembrie 2024, unde a fost prezent și Serghei Lavrov, precum și în cadrul vizitei recente a Președintei în exercițiu a OSCE, Elina Valtonen, ministra afacerilor externe a Finlandei, la Chișinău și Tiraspol, pe 9 ianuarie 2025”, se arată în mesajul Ministerului de Externe de la Chișinău.
Potrivit autorităților, asemenea declarații ale părții ruse sunt neconstructive și contravin eforturilor de promovare a unui climat de stabilitate și securitate în regiune.
”Îndemnăm partea rusă să se abțină de la retorică provocatoare și să contribuie la susținerea unui dialog pașnic. Republica Moldova își menține ferm angajamentul față de respectarea normelor de drept internațional și protejarea intereselor cetățenilor săi, inclusiv a celor din regiunea transnistreană, în conformitate cu Constituția țării”, mai precizează MAE.
Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, susține că R. Moldova s-ar face vinovată de provocarea crizei energetice din Transnistria, deși „Gazprom” a oprit, unilateral, livrările de gaze în regiune pe 1 ianuarie curent. Șeful diplomației ruse insinuează că actuala guvernare de la Chișinău ar încerca să rezolve problema transnistreană prin alte metode decât cele pașnice și a lansat noi amenințări la adresa R. Moldova.