CNA, despre perchezițiile la Andrian Candu: „Și-ar fi majorat averea din surse nejustificate de aproximativ 4,5 milioane de lei”

Veronica Țurcanu

Centrul Național Anticorupție (CNA) a venit cu mai multe precizări în privința perchezițiilor desfășurate în dimineața zilei de marți, 12 iulie, la domiciliul fostului președinte al Parlamentului, Andrian Candu. Potrivit instituției, Candu este vizat într-o cauză penală pornită pe fapte de îmbogățire ilicită, săvârșite în perioada în care deținea statutul de persoană cu funcție de demnitate publică.

CNA precizează că temei pentru inițierea procesului penal a servit sesizarea Autorității Naționale de Integritate(ANI), care a efectuat controlul averii și intereselor personale ale demnitarului.

Totodată, potrivit instituției, urmărirea penală a constatat că, în perioada ianuarie 2015 – iulie 2016, persoana de demnitate publică ar fi obținut o cotă parte dintr-o societate cu răspundere limitate(SRL) autohtonă, precum că și-ar fi suplinit bugetul familiei cu mijloace financiare nejustificate, în sumă de aproape 800.000 de lei. De asemenea, în perioada august 2016 – martie 2020, demnitarul și-ar fi majorat averea cu mijloace financiare și bunuri imobile, utilizând în acest sens bani din surse nejustificate, în sumă de aproximativ 4,5 milioane de lei.

Pentru fortificarea probatoriului, ofițerii și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul familiei fostului deputat și în alte trei imobile deținute în proprietate de către acesta. Ex-președintele Parlamentului a fost  recunoscut în calitate de bănuit și audiat la CNA. Instituția precizează că, în prezent se efectuează și alte acțiuni pentru asigurarea investigării complete, obiective și sub toate aspectele a faptelor cercetate.

Amintim că în dimineața zilei de marți, 12 iulie, procurorii anticorupție în comun cu Ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul fostului lider al partidului „Pro Moldova”, Andrian Candu. Ulterior, ex-președintele Parlamentului a declarat că decizia emisă de ANI a fost contestată în instanța de judecată.