comisia

Comisia Națională a aprobat politica bugetar-fiscală. Vezi ce amendamente noi au fost propuse

Veronica Vacari

Membrii Comisiei au decis asupra promovării proiectului în redacţia actuală în Guvern şi Parlament, totodată, fixându-se și pe continuarea discuţiilor în ceea ce priveşte politica bugetară pentru anul viitor, transmite IPN.

Preşedintele Comisiei, ministrul Octavian Calmâc, a spus că problemele care au fost discutate în cadrul Comisiei tripartite vor avea un rol pozitiv asupra politicilor iniţiate de Guvern, întrucât este o platformă de comunicare şi colaborare directă cu părţile interesate, partenerii şi societatea civilă.

Ministrul finanţelor, Octavian Armaşu, a făcut publice principalele modificări care necesită a fi întreprinse în timpul apropiat. Printre acestea se enumeră: majorarea termenului de reportare a pierderilor rezultate din activitatea de întreprinzător, de la 3 la 7 ani, cu excluderea eşalonării acestora în părţi egale, introducerea impozitului pe avere pentru persoanele fizice – proprietari ai bunurilor imobiliare, care au o suprafaţă mai mare de 120 metri pătraţi şi valoarea estimată, apreciată de către organele cadastrale teritoriale ce depăşeşte 1,5 milioane de lei. S-a mai propus majorarea cotelor accizelor stabilite în sume fixe la băuturi alcoolice, oxigen, azot, articole de bijuterie, autoturisme, alte tutunuri şi înlocuitori de tutun fabricate, prin ajustarea acestora la rata inflaţiei prognozată pentru anul 2016 (10,5%).

De asemenea, se prevede micşorarea cotei accizului la cidru de mere şi pere în valoare de 2,38 lei/litru, precum şi majorarea cotelor accizelor la produsele petroliere importate şi/sau livrate pe teritoriul Republicii Moldova (benzina, motorina şi derivaţii acestora, gazele lichefiate şi naturale), la mărimea creşterii anuale a produsului intern brut nominal prognozat pentru anul 2016 faţă de anul 2015 (11,4%).

Comisia Naţională pentru Consultări şi Negocieri Colective este un organ tripartit autonom, instituit pentru consultări în procesul de elaborare a strategiilor şi politicilor social-economice şi aplanarea situaţiilor conflictuale la nivel naţional dintre partenerii sociali.