
„Cumătrism” la Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Un ONG afiliat șefului adjunct al instituției devine monopol privind gestionarea taxei de reciclare a mașinilor importate
O nouă schemă a ieșit la iveală. De această dată cu implicarea șefului adjunct al Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Vasile Melnic. Mai exact, sora acestuia, Cristina Melnic – a înregistrat de curând, un ONG care se numește „RABLA CAR” pentru programul „Rabla”, se arată în dezvăluirile făcute de activistul politic, Vlad Bilețchi. Se întâmplă după ce la începutul anului 2025, firmele care importă mașini au stat mai bine de o lună blocate în vamă din motiv că nu aveau contract cu „Rabla Car”.
Aprobarea și implementarea unui nou regulament în Republica Moldova a început să creeze probleme importatorilor de mașini. Legea obligă importatorii să semneze contracte cu niște companii specializate, care vor recicla mașinile vechi. De curând, sora șefului adjunct al Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Cristina Melnic, a creat ONG-ul „Rabla Car”, care a devenit monopolist, firmele importatoare de mașini fiind nevoite să semneze contract cu această asociație pentru a putea aduce mașinile în Republica Moldova.
„Contractul cu „Rabla Car” este obligatoriu! Avem de a face cu un monopol instituit cu ajutorul Ministerului Mediului și IPM, în care rudele persoanelor care decid sunt cele încasează banii. E vorba despre milioane anual! Fiecare importator este obligat să achite taxa de reciclare pentru fiecare mașină – 300€. Taxa se achită în avans, și câte 300€ per mașină se adună anual aproximativ 9 milioane de euro. Cineva încasează milioanele și trăiește o viață de lux, datorită schemelor și cumătrismului din Ministerul Mediului! Schema de la Aeroport este identică – rude, cumătri, amante, verișori, colegi de clasă – toți puși să sugă banii statului!”, se arată în dezvăluirile lui Vlad Bilețchi.
Mai mult, Bilețchi a făcut și o analiză a schemei de monopol impusă prin „Rabla”:
„În anul 2024, în Republica Moldova au fost importate peste 35.000 de vehicule, toate căzând sub incidența REP (Responsabilitatea Extinsă a Producătorului).
Începând cu 1 ianuarie 2025, importatorii sunt obligați să achite taxe după cum urmează:
Calculul sumelor colectate:
- Număr total de vehicule importate: 35.000
- Tarif minim perceput per vehicul: 3.000 MDL
- Tarif maxim perceput per vehicul: 6.000 MDL
- Suma totală colectată la tarif minim: 105.000.000 MDL
- Suma totală colectată la tarif maxim: 210.000.000 MDL
Prin această schemă de monopol impus, cei cu interes vor colecta între 105 și 210 milioane MDL anual, fără concurență și fără transparență, cu sprijinul direct al Ministerului Mediului și al IPM”, se mai arată în dezvăluirile lui Bilețchi.