Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a decretului Maiei Sandu prin care a fost demis Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general

Ala Găină

Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a decretului Maiei Sandu prin care a fost demis Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general. Decizia a fost luată de președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca pe 6 noiembrie. Înalta Curte spun că autorii sesizării nu au prezentat suficiente argumente.

„Analizând argumentele prezentate în susținerea cererii de suspendare, Președintele Curții observă că autorii nu au prezentat niciun argument privind riscurile afectării vreunui domeniu stabilit de Legea cu privire la Curtea Constituțională și Codul jurisdicției constituționale prin Decretul contestat. Prin urmare, Președintele respinge cererea formulată”, se arată în hotărârea Curții Constituționale.

Cererea a fost depusă pe două noiembrie o sesizare la Curtea Constituțională, solicitând examinarea constituționalității Decretului șefului statului de eliberare din funcție a lui Stoianoglo.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului i-a dat câștig de cauză fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, care a semnalat o încălcare a procedurii de suspendare din funcție, pe motiv că nu i s-a oferit dreptul de a contesta decizia. CEDO a obligat statul să-i achite prejudicii morale de 3600 de euro.

Stoianoglo a fost numit în funcție în noiembrie 2019, în urma unui concurs public, și a fost suspendat pe 5 octombrie 2021, fiind acuzat de abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declarații și îmbogățirea ilicită. La sfârșitul lunii septembrie, președinta Maia Sandu a semnat decretul de eliberare a lui Alexandru Stoianoglo din funcția de procuror general, în baza hotărârii CSP din mai 2022.