Dalia Grybauskaitė: Federația Rusă este un stat agresor
„Încă de la primul mandat am spus mereu că suntem dispuși să cooperăm și să fim prieteni cu toți vecinii noștri, dar pe picior de egalitate, într-o relație reciproc respectuoasă. De la prima intâlnire cu dl Putin am primit o listă de condiții impuse care trebuiau îndeplinite de Lituania: de exemplu ne obligau să nu construim centrale nucleare, să cumpărăm doar de la ei energie etc. Nu era o propunere de prietenie sau cooperare – ei voiau să îngenunchezi și să execuți, altfel erai dușman. Nu am putut accepta o astfel de relație. Atâta timp cât Rusia se uită la vecinii săi sau la țările mici în acest fel, prietenie și corectitudine nu vom putea avea niciodată cu această țară. Relațiile vor fi dificile cât timp Rusia nu va înțelege că toate țările sunt independente. Indiferent cât de mari sau mici sunt, trebuie să se coopereze cu respect. Mai ales dacă încă mai este în stare să lupte, să fure teritorii, să acționeze agresiv, să intervină în situația politică sau în alegerile din alte țări, această țară va fi, fără îndoială, privită întotdeauna ca un agresor”.
Președintele Lituaniei a mai declarat că țările baltice, în special Lituania și Polonia, și-au întărit poziția în fața politicii externe a Federației Ruse astfel limitând impactul negativ al acesteia asupra Uniunii Europene.
„Și este foarte vizibil. Am construit terminal pentru gaze lichefiate, am devenit independenți din punct de vedere energetic și economic și ne străduim să continuăm să ne sincronizam cu Europa continentală. Astfel, nu numai politic dar si economic am devenit mai puternici și mai independenți în ultimii 27 de ani, de aceea putem negocia și coopera cu Rusia, fără sa tremurăm, fără să ne temem că ne vor impune sancțiuni, interdicții sau blocadă. Acest lucru ne oferă mai multă putere și încredere, lumea vede acest lucru, are incredere în noi, ține cont de opinia noastră despre vecinul nostru. Nu negăm necesitatea dialogului, suntem deschiși, dar numai pe baza respectului reciproc și a relațiilor egale. Și în niciun caz nu ar trebui să existe dictate și condiții impuse”.
Sursa: www.timpul.md