Deputata PAS, de orientare pro-rusă, Natalia Davidovici, NU a votat la APCE pentru recunoașterea Transnistriei drept zonă ocupată de ruși

Ala Găină

O nouă gafă a guvernării. Deputata PAS, Natalia Davidovici, cunoscută în spațiul public pentru declarațiile sale controversate pro-ruse, nu a participat la ședința APCE, prin care a fost condamnată invazia rusă în Ucraina și a fost recunoscută Transnistria drept regiune aflată sub ocupație rusă. Într-o postare pe facebook, Davidovici se justifică și spune că a întâmpinat „probleme tehnice”. 

Pentru a evita interpretările, aș vrea să clarific: nu am putut participa la vot din cauza unor probleme tehnice, deoarece delegația noastră a participat la ședința extraordinară a PACE de la distanță. Am scris imediat secretariatului Adunării cerând să-mi numere votul „pentru” rezoluție. Totuși, conform regulamentului, modificările rezultatelor votului se pot face doar în prezența personală a unui deputat”, a scris Davidovici pe facebook, într-un mesaj în limba rusă.

Delegația Republicii Moldova la APCE este formată din cinci membri: vicepreședinții Parlamentului, Mihai Popșoi și Vlad Batrîncea (Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor), deputații Ion Groza, Natalia Davidovici de la PAS, Adela Răileanu de la Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor. Din cei cinci, doar doi au susținut documentul (Mihai Popușoi și Ion Groza). Ceilalți 3 socialiști și comuniști nu au votat.

Și ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a avut o reacție seacă pe marginea votului la APCE.

„Decizia APCE de a recunoaște Transnistria drept zonă de ocupație rusă, și excluderea Rusiei din rândul membrilor Consiliului Europei reprezintă o opinie politică adoptată într-o declarație care vizează, în primul rând, situația din Ucraina,. Din partea executivului pot reitera faptul că Republica Moldova va continua să caute soluții pentru reintegrarea țării prin dialog, negocieri, pentru că asta e singura cale de a progresa spre obținerea acestui obiectiv al țării noastre. Evident, insistăm pe necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Nicu Popescu într-o conferință de presă.

Amintim că marți, 15 martie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat un amendament ce prevede recunoașterea oficială a Transnistriei ca zonă de ocupație rusă. Mai mult, forul a decis și excluderea Rusiei din Consiliul Europei.