Elveția oferă 2 milioane de franci Republicii Moldova, pentru gestionarea crizei de refugiați din Ucraina

Ecaterina Botoi

Elveția va dona 2 milioane de franci Republicii Moldova pentru gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina, a anunțat președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, într-o conferință de presă susținută alături de președintele Maia Sandu.

Aflat într-o vizită la Chișinău, președintele Ignazio Cassis a declarat că Elveția este un partener de durată al R. Moldova și își manifestă susținerea și în această perioadă de criză, contribuind prin mai multe linii de intervenție pentru a ajuta refugiații și livrând 20 de tone de ajutor umanitar.

„Elveția vine cu o finanțare pentru fondul special creat de către Republica Moldova pentru gestionarea acestei crize. Venim cu o contribuție de două milioane de franci elvețieni, care se adaugă la investițiile pe care le facem anual pentru a vă ajuta să luptați contra corupției și a crea baza pentru o țară stabilă și prosperă”, a declarat Ignazio Cassis.

La rândul său, Maia Sandu a mulțumit Elveției pentru ajutorul umanitar, solicitând deschiderea pieței elvețiene pentru produsele din R. Moldova.

„Războiul din Ucraina are loc chiar la hotarul cu R. Moldova. Acest conflict va afecta profund și pe termen lung situația economică și socială din R. Moldova, antreprenorii noștri simt deja aceste efecte. Securitatea economică a regiunii rămâne complicată. În acest context, deschiderea piețelor, cum ar fi cea a Elveției, pentru produsele noastre care nu mai pot ajunge pe piețele din est din cauza războiului, ar fi un gest de sprijin clar și univoc pentru antreprenorii din Moldova”, a subliniat șefa statului.

În acest context, președintele Confederației Elvețiene Ignazio Cassis a spus că răspunsul este clar pozitiv pentru deschiderea pieței elvețiene.

Președintele Ignazio Cassis se află la prima sa vizită în Republica Moldova, aceasta fiind și întâia vizită a unui președinte elvețian în cei 30 de ani de independență a Republicii Moldova.