monica

Europarlamentara română, Monica Macovei: „Este un târg politic între Vlad Plahotniuc și Igor Dodon’’

Veronica Vacari

Declarațiile au fost făcute de către Monica Macovei, europarlamentara română, fostă președintă a Delegației PE la Comisia de Cooperare UE-R.Moldova, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Europarlamentara română susține că Occidentul va înghiți mai ușor un Guvern Plahotniuc și un președinte Dodon, decât o combinație Usatâi-Dodon care, de fapt, înseamnă numai Moscova.

Este un târg politic între Vlad Plahotniuc și Igor Dodon. Pentru cine nu știe, Plahotniuc conduce în realitate Partidul Democrat, iar Dodon este președintele Partidului Socialist și este în relații foarte bune cu Rusia. Este un aranjament politic între cei doi: haideți să avem un guvern cât de cât pro-european, cum este acum guvernul Filip, a menționat Monica Macovei.

Fosta președintă a Delegației PE, susține că crizele politice din Republica Moldova au fost generate nu doar de alegerea sau nealegerea președintelui, ci și de ambițiile personale, ambiții de partid, precum și de alte motive.

Este suficient să ne uităm un pic în urmă sau chiar la situația din prezent. De exemplu, furtul miliardului; îl vedem la pușcărie doar pe Filat. Unde sunt ceilalți care au beneficiat de bani? De ce nu se continuă ancheta? Apoi, vedem felul cum a căzut guvernul Streleț, care a fost demis cu voturi ale Partidului Democrat (altfel spus, s-a autodemis cu ajutorul voturilor din Partidul Democrat care avea reprezentanți în guvern). Aceasta arată ambițiile oligarhulului Plahotniuc, care conduce, în realitate, Partidul Democrat și parte din Republica Moldova, a comunicat fosta președintă.

Întrebată dacă celelalte partide dispun de candidați credibili care ar putea duce mai departe reformele țării, europarlamentara susține că candidatura Maiei Sandu este cea mai bună.

Este Usatâi, care are 38 de ani, deci sub vârsta limită stabilită de Curte pentru un candidat. Este la fel ca și Dodon, omul rușilor. Apoi mai este Maia Sandu, dar nu știu cât a stat în țară în ultimii ani, căci îeleg că și aceasta este o condiție. Da, Maia Sandu ar fi singura soluție bună’, a menționat Monica Macovei.

Monica Macovei este o juristă și politiciană română, care a îndeplinit funcția de ministru al justiției între 2004 și 2007. Din 2009, ea deține funcția de europarlamentar din partea României, fiind realeasă în anul 2014.