Fratele judecătorului care urmează să examineze dosarul lui Dodon, este căsătorit cu sora lui Plahotniuc. Acuzarea cere recuzare

Veronica Țurcanu

Procurorii cer recuzarea judecătorului Curții de Apel Chișinău Ghenadie Morozan, care urma să examineze demersul privind schimbarea măsurii de arest preventiv în cazul ex-președintelui Republicii Moldova Igor Dodon. Magistratul ar avea legături de rudenie cu Vladimir Plahotniuc, ex-președintele Partidului Democrat (PDM), scrie Newsmaker.md.

Potrivit procurorilor, fratele magistratului Ghenadie Morozan este căsătorit cu sora lui Vladimir Plahotniuc. Procurorii din dosarul în care este vizat Igor Dodon au remarcat că judecătorul a cerut din proprie inițiativă, în repetate rânduri, recuzarea sa în dosarele în care figura Plahotniuc.

Procurorul Petru Iarmaliuc a mai spus că Plahotniuc are, la fel, statului de învinuit în dosarul în care este vizat Dodon. El este acuzat de corupție activă. Acuzarea a declarat în debutul ședinței că magistratul ar fi trebuit să anunțe despre conflictul de interese, însă așa cum nu a făcut-o, au înaintat un demers privind recuzarea sa.

Demersul privind recuzarea lui Morozan urmează a fi examinat de alt colegiu de judecată. Procurorii nu exclud că procesul va fi reluat pe 2 iunie.

Amintim că magistrații Curții de Apel Chișinău urmează să examineze demersul procurorilor, dar și al avocaților lui Igor Dodon. Ambele părți consideră injustă decizia privind plasarea fostului președinte al țării în arest la domiciliu: Procuratura solicită plasarea acestuia în arest în izolator, iar avocații – eliberarea sub control judiciar.

Între timp, în fața clădirii se desfășoară un protest. La manifestație participă susținătorii lui Dodon, dar și deputați socialiști, care cer eliberarea politicianului.

Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai. El este acuzat de îmbogățire ilicită, trădare de patrie, finanțare ilegală a partidului și corupție pasivă în dosarul denumit generic „kuliok”. Este vorba despre imaginile video în care apare alături de Plahotniuc și discută cu acesta despre conținutul unei pungi negre.

El a fost plasat, prin decizia instanței de judecată, în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Igor Dodon respinge toate acuzațiile și susține că dosarul ar fi instrumentat politic, la inițiativa președintei țării, Maia Sandu. La rândul său, șefa statului a declarat că a aflat despre acțiunile de urmărire penală în care este vizat Dodon din presă, fiind în SUA. Aceasta a recunoscut că i se pare „un pic ciudat” faptul că socialistul a fost reținut chiar în ziua în care ea a împlinit 50 de ani.