Igor Dodon, după recomandarea Comisiei Europene: “ Așa-zisa apropiere de UE nu le-a adus până acum moldovenilor nimic bun”

Adrian Sirbu

Așa-zisa apropiere de UE nu le-a adus până acum moldovenilor nimic bun – doar împrumuturi de milioane de dolari cu dobânzi mari. O spune secretarul executiv al PSRM, Igor Dodon, a venit cu o reacție, după ce Comisia Europeană a recomandat declanșarea negocierilor de aderare la UE cu țara noastră.

Sub guvernarea pro-europeană a PAS, a devenit foarte dificil să trăiești în Moldova, din toate punctele de vedere. Așa-zisa apropiere de UE nu le-a adus până acum moldovenilor nimic bun – doar împrumuturi de milioane de dolari cu dobânzi mari. În rest: sărăcie, abuz și uzurparea puterii, exodul populației, tarife și prețuri ridicate, școli și spitale închise, parade LGBT, interzicerea canalelor TV independente, divizarea bisericii, represiunea împotriva opoziției, încălcarea repetată a Constituției. Și zeci de călătorii în străinătate ale prințesei Maia Sandu”, a menționat Dodon.

Totodată, liderul socialist a declarat că principala prioritate a autorităților trebuie să fie „interesele istorice” și economice ale Moldovei.

Interesele Republicii Moldova și ale cetățenilor moldoveni trebuie să se afle în centrul politicii de stat. Și pentru asta vom negocia, comunica și încheia legături politice și economice cu orice țară, unde va fi favorabil. Să ne avantajeze noi, nu pe alții. Aceasta este poziția mea fermă. Fără vectori externi vehemenți, care să implice renunțarea la suveranitate și certuri cu alți parteneri externi. Interesele istorice și economice ale Moldovei reprezintă principala prioritate”, a spus el.

Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor de aderare la UE în cazul R. Moldova și a Ucrainei. Despre aceasta anunță președinta CE, Ursula von der Leyen. Oficiala a prezentat la Bruxelles raportul de evaluare a recomandărilor îndeplinite de R. Moldova.