Igor Dodon

Igor Dodon: „Modelul funcţionării statului rus nu este valabil pentru Republica Moldova”

Veronica Vacari

Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, în care liderul PSRM a fost invitat să-și anunțe oficial intenția de a candida la președinția țării și dacă este susținut de partidul său.

Noi avem nevoie de reforme în Moldova, indiferent cine vor fi, roşii sau verzii, sau albaştrii la guvernare. În următorii un an-doi, Moldova nu va supravieţui ca stat. De aceea, indiferent cine va fi, avem nevoie de reforme. Ce fel de reforme trebuie să facem în Republica Moldova? Eu am spus de mai multe ori, sunt pentru un parteneriat strategic cu Federaţia Rusă, dar modelul funcţionării statului rus nu este valabil pentru Republica Moldova, valabile sunt prevederile acquis-ului comunitar.  Noi trebuie să implementăm aceste reforme în justiţie, în mass-media, reforme în educaţie, reforme în sănătate, absolut în toate domeniile. Vom avea nevoie de suport de pe extern, sub formă de consultanţă, sub formă de fonduri. Fiindcă, pentru a face reforma în domeniul pensionării, sistemului pensionar, eu în 2008 am calculat, ne trebuie 15 miliarde de lei pentru a face un gap, în timp, pentru a acumula pentru fondurile de pensii, a precizat liderul PSRM.

Dodon este de părerea că faptul pentru care cetățenii vor putea să-și aleagă în acest an președintele este un lucru bun, doar că această decizie trezește numeroase suspiciuni.

Faptul că cetățenii vor putea în acest an să își aleagă președintele trezește foarte multe bănuieli și suspiciuni, procedura prin care s-a ajuns la votul direct pentru funcția de președinte. Considerăm că ar fi fost bine și ar fi fost logic, și mai puține suspiciuni erau, dacă se mergea la modificarea Constituției prin una din cele două proceduri stabilite de Constituție, a menționat Igor Ddodon.

Liderul PSRM a mai subliniat următorul lucru: pentru ca să fie adusă în concordanță toată legislația electorală, în Parlament trebuie să fie operate o serie de modificări.

 Sunt necesare modificări esențiale în Codul Electoral, în legislația cu privire la procedura de alegere a președintelui. Nu cred că ar fi o soluție atât de simplă să se preia ceea ce a fost în 1996, atunci când s-a ales președintele, și să ia exact aceeași legislație, să o pună ca bază pentru următorul scrutin electoral. În orice caz, vor fi necesare modificări de legislație, a comunicat liderul PSRM.

Întrebat dacă acum deputații socialiști vor vota cot la cot cu cei de la guvernare în Parlament, acesta a răspuns.

În ultimele ședințe ale Parlamentului, chiar penultima ședință, din 14 proiecte incluse în ordinea de zi, noi am votat șapte sau opt. Noi nu avem o problemă să votăm ceea ce este în interesele statului. Noi votăm tot ce este în interesul cetățenilor atât în Parlament, cât și în Consiliul Municipal Chișinău, cât și în consiliile altor autorități publice locale. În ceea ce ține de modificarea legislației privind procedura de alegere a președintelui, trebuie să luăm o decizie în acest sens. Noi nu avem o expertiză clară ce trebuie de modificat. A fost un șoc, dacă sincer, pentru toți. Pentru mine personal vineri a fost un șoc. Noi nu ne-am așteptat la acest lucru”, a spus Dodon.

Totodată, liderul PSRM este de părerea că alegerile prezidențiale trebuie să aibă loc odată cu alegerile parlamentare. Dar, întrucât, alegerile parlamentare anticipate deocamdată nu întrunesc condițiile stipulate în norma legală, acestea pot avea loc doar în două condiții: nealegerea guvernului în decurs de 90 de zile, din momentul demisiei, sau trei luni de zile de nefuncționare a Parlamentului.

Ar fi ideal ca alegerile prezidențiale să aibă loc cât mai rapid posibil. Și eu consider că am putea să reușim să modificăm și să cerem poziția partenerilor externi, astfel încât alegerile să aibă loc la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie, a spus Igor Dodon.

Întrebat despre părerea Președintelui Parlamentului, Andrian Candu, care a  sugerat mai devreme că pregătirile de alegerile prezidențiale directe vor fi mai îndelungate, iar scrutinul trebuie organizat abia în toamnă, Igor Dodn a spus că speakerul și-a expus doar opinia proprie, iar ei vor cere ca alegerile prezidențiale să aibă loc mai rapid. În caz, dacă nu vor avea loc împreună cu alegerile parlamentare anticipate, atunci președintele care, la sigur va fi reprezentantul opoziției, trebuie să utilizeze toate pârghiile legale pentru a găsi soluţii.

Referitor la acuzațiile aduse de către Liderul PN, Renato Usatâi la adresa lui Igor Dodon, precum că acesta a fost acum câteva zile la odihnă în Cipru împreună cu familia sa, acesta a spus că ori Renato Usatâi își cere scuze, ori va fi tratat ca un laș.

Şi chiar am cerut astăzi public şi încă o dată, acum cu ocazia acestui interviu, eu am fost cu familia, în premieră în ultimele luni şi, probabil, ultima dată în acest an şi cu cel micuţ de un an, cu care nu am fost niciodată la odihnă. Şi s-a vehiculat prin presă că suntem în aşteptarea celui de al patrulea copil. Și evident că în acest an nu vom mai merge la odihnă şi am hotărât să profităm de aceste trei-patru zile să mergem la odihnă împreună. Şi să se găsească un oarecare Usatâi care să încerce să strice odihna cu familia şi să interpreteze nişte prostii? Eu înţeleg frustrările personale, dar dânsul doar ştie la sigur că eu m-am dus la odihnă. Eu am discutat înainte de plecare, chiar întâmplător şi cu Andrei Năstase, şi cu alţii şi am spus foarte clar că dovezi nu are, nu pot fi dovezi, pentru că am fost cu familia. De aceea, ori îşi cere scuze public, ori va fi tratat de noi ca un laş şi ca un balabol, în limba rusă este o vorbă, a subliniat liderul.

Amintim, că la 9 martie, în cadrul unei conferințe de presă, Liderul PSRM, Igor Dodon a declarat că este gata să participe la alegeri pentru ocuparea funcției de președinte al statului, în cazul în care partidul său îl va desemna drept candidat.