În pofida recentelor critici, Dorin Recean a luat la rost încă doi judecători la ședința Guvernului

Adrian Sirbu

Premierul Dorin Recean a criticat și a nominalizat din nou în ședință de Guvern doi judecători. Este vorba despre o magistrată care a dispus că Banca Național a Moldovei este civilmente responsabilă în dosarul „frauda bancară” și o judecătoare care a decis conexarea unei cauze penale în care este învinuit Vlad Plahotniuc cu o altă cauză în care șapte persoane au statut de inculpat în dosarul ,,frauda bancară”, transmite IPN.

La finalul ședinței executivului, Dorin Recean a declarat că una dintre problemele principale pe care Republica Moldova trebuie să o rezolve, inclusiv în contextul parcursului european, este curățarea justiției. „După cum am zis, am observat reacțiile publice data trecută, dar eu o să dau nume. Deci, avem judecătoarea Angela Catană, care a dispus că BNM este civilmente responsabilă în dosarul „frauda bancară”, acolo unde procurorii învinuiesc factorii de decizie din Banca Națională, care au admis și au contribuit la furtul miliardului”, a spus premierul.

„O să explic ce înseamnă civilmente responsabilă. Asta înseamnă că Ion fură de la Vasile. Vasile caută justiție și se adresează în justiție, iar justiția dispune – nu Ion să recupereze prejudiciul lui Vasile, dar familia lui Vasile să recupereze prejudiciul. Și asta este complet inacceptabil într-o societate normală”, a mai spus șeful executivului.

Acesta a nominalizat încă o magistrată.

„Mai avem judecătoarea Ludmila Beșliu, care a decis că dosarul unui inculpat pe „furtul miliardului”, și anume Plahotniuc, trebuie să fie comasat la un dosar mai mare. Știți cum era anterior, haideți să dăm tot la colhoz, că la colhoz se fură și nimeni nu este responsabil. Or, intenția era ca toate aceste procese să deruleze la nesfârșit”, a declarat prim-ministrul.

El afirmă că va continua să dea nume, indiferent câte proteste și nemulțumiri vor fi de la diferite asociații. „Eu voi continua să fac lucrul acesta și vreau să încurajez judecătorii onești, curajoși, că ei sunt, să facă un pas înainte și noi gradual să curățăm justiția de corupție”, a ma spus Dorin Recean.

La mijlocul lunii decembrie, la fel în ședință de Guvern, premierul a menționat numele judecătorilor care au anulat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale prin care Partidul politic „Șansă” a fost eliminat din alegerile locale din 5 noiembrie. Drept reacție, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova și-a exprimat profunda îngrijorare și dezaprobare față de afirmațiile lui Dorin Recean. Atunci a reacționat și Consiliul Superior al Magistraturii care preciza că nominalizarea judecătorilor din cadrul completului de judecată, combinată cu acuzații cu privire la ignorarea unor probe importante, poate fi tratată drept o formă de presiune inadmisibilă asupra judecătorilor.