vlad filat in arest

Judecătorii au respins cererea de cercetare în libertate a lui Vlad Filat

Veronica Vacari

Astăzi, pe lângă eliberarea liderului PLDM, Vlad Filat, avocații au cerut traducerea din limba engleză a actelor anexate în dosar, dar și explicarea învinuirilor aduse fostului premier.

Însă, procurorul Adriana Beţişor a declarat că actele anexate la dosarul învinuitului au fost deja traduse şi nu înțelege de ce avocaţii au făcut această solicitare.

Potrivit Timpul.md, la ședința de astăzi au fost prezenți mai mulți deputați PLDM, printre care şi vicepreşedintele formațiunii, Tudor Deliu. Acesta susţine că dosarul pe numele fostului premier este unul politic.

Am avut o întâlnire cu avocaţii domnului Filat. Aceştia ne-au comunicat că dosarul nu conţine materiale care ar demonstra vinovăţia domnului Filat. Se impută lucruri vagi, lipsesc fapte materiale. Procurorii vin cu nişte acuzaţii nefondate, de aceea noi considerăm că prin intermediul avocaţilor vom obţine ca domnul Filat să fie cercetat în libertate, a declarat Tudor Deliu.

Vlad Filat a fost reținut pe data de 15 octombrie, iar ulterior a fost arestat. La sfârșitul lunii decembrie, o parte din dosarul pornit pe numele fostului premier a fost transmis în judecată, iar la începutul lunii ianuarie pe numele lui a fost emis un nou mandat pentru 90 de zile.

Fostul premier este învinuit de corupere pasivă și trafic de influență, după ce omul de afaceri Ilan Shor a declarat că i-ar fi dat în ultimii ani 250 de milioane de dolari estorcați. Filat neagă acuzațiile aduse de acesta, susținând că este victima unei răfuieli politice, în spatele căreia s-ar afla omul de afaceri Vlad Plahotniuc.