Jurnalistul Alex Cozer: „La Râbnița și Tiraspol e mare sărbătoare! Extrem de grav, echivalent cu trădarea națională”

Ala Găină

Decizia Comisiei Europene, care a permis, pe 31 martie 2022, exportul de deșeuri în Republica Moldova la rugămintea insistentă a Guvernului de la Chișinău a încins spiritele în societate. Potrivit jurnalistului Alex Cozer, acest lucru este unul extrem de grav, echivalent cu trădarea națională, întrucât Moldova va putea importa conform prevederilor din coloana „d” a regulamentului european, adică fără nicio restricție din țara de proveniență a metalului. 
„Azi la Râbnița și la Tiraspol e mare sărbătoare! Comisia Europeană a acceptat rugămințile fierbinți ale Ministerului Mediului de la Chișinău și a deblocat exporturile de deșeuri metalice către Republica Moldova.
Ce este extrem de grav, echivalent cu trădarea națională, e că Moldova va putea importa conform prevederilor din coloana „d” a regulamentului european, adică fără nicio restricție din țara de proveniență a metalului.
Dacă era urmat „interesul național”, așa cum bravau unii dintre guvernanții noștri, Ministerul Mediului, dacă așa tare îl durea sufletul pentru uzina mină de aur pentru separatism, corupție și oligarhi, ne plasa în coloana „b”.
Ce înseamnă coloana „b”? Că țara de proveniență, România, Polonia sau Germania spre exemplu, în momentul în care eliberează un certificat de export către Moldova, este obligată să verifice unde merg acele deșeuri. Și certificatul de export nu ar fi fost eliberat atâta timp cât MMZ nu are licență de mediu și se află pe un teritoriu separatist”, a scris Alex Cozer pe facebook.
Potrivit jurnalistului, acest lucru amintește de perioada lui Plahotniuc, când a existat o situație similară, întrucât oligarhul avea interese uriașe în acest domeniu.
„Dacă până acum la vamele moldovenești veneau doar camioane din Serbia, cu deșeurile de la prelucrarea minereului de fier, pe care funcționarii patriei le devamau ca fontă, de astăzi iarăși vor ajunge metalele de pe tot teritoriul european.
Anul trecut, MMZ a exportat oficial în valoare de 432 de milioane de dolari metale. De fapt, valoarea metalelor ieșite de la Râbnița, la destinație era de peste 650 de milioane de dolari. Unde s-au dus 200 de milioane? În alimentarea separatismului și a oligarhilor de pe ambele maluri ale Nistrului și de la Moscova! Dar și în „otkaturile” grase pentru funcționarii de la Chișinău.
Trist! Extrem, extrem de trist!”, a conchis acesta.