Alexandru Cozer

Jurnalistul Alex Cozer: „Manipulare cât cuprinde și incompetență cam la fel de multă, asta am văzut în conferința ministrului Spînu”

Redacția Liber TV

Potrivit lui Cozer, cea mai mare și nesimțită manipulare e cea raportată la prețul Spot de pe piața europeană a gazelor. „Cică „am economisit 6 miliarde de lei datorită contractului negociat de mine”, pentru că iată noi plătim 480 sau 650, dar Spotul e 1100-1300. Spînu uită însă să spună că nimeni din Europa, la nivel național, nu cumpără la prețul Spot, cu excepția unor companii mici și a unor cantități infime.  Astăzi țările europene cumpără, în medie, la prețuri de la 270 până la maximum 600 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze. Noi în ianuarie aflăm că plătim 650. Deci unde e economia aici?”, a scris jurnalistul pe facebook. 

Cozer mai spune că Spînu e incompetent precum peretele de la Ministerul Economiei, ori lucrurile stau mult mai grav. „În prețul de achiziție, conform unor detalii din contract (pe care noi nu-l cunoaștem) oferite de presa rusă, ponderea petrolului este de 70%, iar a Spotului de 30%. Iar în formulă se ia media semestrială de acum 9 luni. 

E, iată și unde este marea problemă. La 1 ianuarie 2021, petrolul costa 50 de dolari per baril. Media primului trimestru din 2021, care s-a aplicat în calcularea tarifului în noiembrie și decembrie, a fost de 55 de dolari.

În iunie, adică la finalul trimestrului care se ia în calcul în tarif în prezent, petrolul depășea deja 70 de dolari per baril, iar media trimestrului 2 a fost de peste 65 de dolari. Adică o creștere de aproximativ 18%.

Era absolut evident, în condițiile în care de la 1 ianuarie se lua în calcul prețul din noul trimestru, că noi urma să plătim mai mult ca urmare a creșterii cu 18% petrolului. În condițiile în care petrolul are o pondere de 70% din prețul la gaze. Iar cât a costat petrolul în perioada aprilie-iunie se știa foarte bine la 30 octombrie, când a fost semnat contractul!!!”, spune jurnalistul. 

În concluzie, Cozer spune că avem un ministru incompetent. „Incompetent în cel mai bun caz. Pentru că atunci când îl vedem cum rupe cămașa de pe el în apărarea sabotorului Vadim Ceban de la Moldovagaz, mă tem să nu fie la mijloc mai mult decât incompetență”, a conchis acesta. 

cozer1cozer2cozer3