Maia Sandu retrage distincțiile fostului șef al Statului Major, Igor Gorgan, după investigația The Insider, care a dezvăluit legăturile acestuia cu serviciile de la Kremlin

Ala Găină

Președinția a venit cu o reacție după ce publicația de investigații The Insider a scos la iveală faptul că fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei moldovenești, Igor Gorgan, a jucat rolul de informator al GRU și „vindea” Moscovei secretele de stat. Potrivit Președinției, distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase.

„Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie. În 2021 această persoană a fost destituită din funcție de Președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase”, se arată în comunicatul Președinției.

Mai mult, potrivit instituției prezidențiale, asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului.

„Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie”, se mai arată în comunicat.