De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024

Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024. Anunțul a fost făcut în cadrul unei declarații pe care a postat-o pe rețeaua X.  În schimb, un al…

Actualizat acum 12 ore

Membrii Partidului Patrioții Moldovei riscă dosar penal după ce și-au declarat susținerea față de războiul din Ucraina

Ana Andritchi

Procurorii PCCOCS s-au autosesizat urmare a conferinței de presă de joi a reprezentanților Partidului “Patrioții Moldovei” și a unei organizații neguvernamentale, care au declarat că susțin acțiunile militare desfășurate actualmente în Ucraina, operând în acest sens cu informații tendențioase și inventate.

Formațiunea este condusă de Mihail Garbuz. În cadrul unei conferințe de presă, acesta, împreună cu alți reprezentați ai partidului, cu panglica Sfântului Gheorghe pe microfoane, au făcut mai multe declaraţii în favoarea invaziei ruse în Ucraina. De exemplu, aceștia au declarat că războiul nu a fost început de Rusia, ci a fost provocat de SUA, încă în 2014, când ar fi săvârşit „o lovitură de stat”.

“Noi conştientizăm că această acţiune este necesară nu doar pentru securitatea Ucrainei şi a Rusiei, dar şi a întregii lumi. Este o măsură de prevenire a celui de-al treilea război mondial. Noi acuzăm lumea anglo-saxonă că întreprinde acţiuni de nimicire a popoarelor slavone frăţeşti. Acuzăm conducerea R. Moldova de trădare a intereselor ţării. Au devenit marionetele SUA, fapt ce poate duce la pierderea suveranităţii ţării”, a menţionat Garbuz.

Faptele vor fi examinate prin prisma infracțiunilor prevăzute de articolele 140 (propaganda războiului) și 346 din Codul penal (acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase).

Procurorii precizează că actualmente exercită urmărirea penală în două cauze penale pornite în temeiul unei bănuieli rezonabile privind săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art.140 alin.(1) (propaganda războiului) și art.346 din Codul penal (acțiunile intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase), în cadrul căreia au fost recunoscute în contumacie și/sau citate în calitate de bănuit mai multe persoane.

La moment, în privința persoanelor menționate sunt desfășurate acțiune pro-active pentru probarea și prevenirea infracțiunii aflate în desfășurare, or conform materialelor acumulate acțiunile infracționale în cauză sunt planificate centralizat și realizate intenționat în vederea creării în rândul populației Republicii Moldova a unui climat afectiv favorabil unui conflict armat, inclusiv și pentru generarea unor disensiuni sociale.

De asemenea, de către procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii SIS și SPIA al MAI, sunt monitorizate în continuare acțiuni care vizează elemente ale unor infracțiuni ce atentează la securitatea statului, fiind inițiate din oficiu trei procese penale.

Concomitent, procurorii examinează și alte 19 denunțuri depuse de cetățeni care reclamă elemente infracționale similare.