Nicolae Eșanu, despre demiterea adjunctul procurorului general interimar: „Un act de răzbunare sau o banală înlăturare a unui concurent”

Adrian Sirbu

„Un act de răzbunare sau o banală înlăturare a unui concurent”. Astfel califică fostul secretar de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, demiterea lui lui Igor Demciucin, adjunctul procurorului general interimar. Potrivit juristului, asta întrucât nu au fost invocate fapte concrete, care ar permite unui observator independent să-și formeze propria opinie în acest sens.

„Nu-l cunosc pe domnul Demciuciun si pot admite ca merita pe deplin sa fie revocat din functie. Si, desi deja mai greu, as putea admite, ca temeiul de revocare a aparut, ori s-a consolidat, dupa ce au devenit cunoscute informatii, despre fapte comise in timpul concursului pentru functia de Procuror General.

Însă, in conditia in care nu au fost invocate fapte concrete, care ar permite unui observator independent sa-si formeze propria opinie (subliniez, nu concluzii personale privind acumularea informatiilor si supravegherea, ci referinte la fapte concrete, care au avut loc la date concrete si in locuri concrete) si nici nu a declarat, expres sau implicit, ca isi asuma responsabilitatea pentru ca a promovat o asemenea persoana la o functie atit de importanta, mai degraba se impune concluzia, ca a fost un act de razbunare sau o banala inlaturare a unui concurent. Dar, asa cum speranta moare ultima, incerc sa ma consolez cu ideea ca vor aparea informatii, care vor demonstra ca o asemenea concluzie ar fi gresita”, a scris pe facebook Nicolae Eșanu.

Amintim că Igor Demciucin a fost demis din funcția de adjunct al procurorului general interimar. Decizia a fost aprobată de Consiliul Superior al Procuraturii (CSP) în ședința din 4 martie.

În cadrul ședinței, procurorul general interimar Ion Munteanu a înaintat o solicitare privind demiterea adjunctului său, Igor Demciucin. Munteanu l-a acuzat că ar fi încălcat normele etice la concursul deja anulat pentru funcția de procuror general, la care ambii au participat. „Declar neîncredere absolută față de adjunctul Procurorului General interimar, Igor Demciucin”, a spus Munteanu.