da

Noi martori în dosarul lui Vlad Filat. Igor Popa: Declarațiile lui Ion Rusu nu demonstrează vinovăția lui Vlad Filat

Valentina Voinu

Avocatul Igor Popa suține că declarțiile făcute de Igor Rusu, nașul de cununie a liderului PLDM, nu
demonstrează nici într-un fel vinovăția clientului său.

Declarațiile făcute în instanță de Ion Rusu demonstrează nevinovăția domnului Vlad Filat. Nu pot să vă spun exact ce a declarat, deoarece aceste detalii țin de caracterul nepublic al procesului.

În același timp, apărarea a declarat că a depus o cerere pricind excepția de neconstituționalitate pentru că ex-premierului nu are acces la justiţie liberă.

Apărătorii sau inculpatul nu pot adresa o nouă cere de înlocuire sau de revocare a măsurii preventive, mai devreme decât 30 de zile. În lumina hotărârii Curţii Constituţionale, din 23 februarie, Curtea a statuat că mandatul de 90 de zile este neconstituţional şi pot fi doar mandate a câte 30 de zile. Respectiv, este practic imposibil să adresezi o nouă cerere de înlocuire sau de revocare a măsurii, în interiorul acestui termen de 30 de zile”, a declarat Igor Popa.

De asemenea, Adriana Bețișor, procurorul care instrumentează acest caz, a declarat că Ion Rusu a fost
prezent din partea acuzării și acesta şi-a menţinut toate declaraţiile anterioare depuse în perioada urmăririi penale a lui Filat.

 În procedura examinării au fost supuși audierii pentru confirmarea sau infirmarea celor indicate în
autodenunț o anumită categorie de martori, persoane care ar fi putut să cunoască ceea ce era indicat sau obiectul examinării cauzei penale, printre care s-a regăsit și Rusu Ion.

Ion Rusu a fost martor al acuzării. El și-a susținut declarațiile făcute anterior la faza urmăriri penale. A răspuns la întrebările adresate atâtdin partea mea cât și din partea avocaților inculpatului.”

Adriana Bețișor a mai adăugat că în perioada imediat următoare vor fi audiați și alții martori ai acuzării.

Potrivit avocatului apărării, următoare ședință de judecată este preconizată pentru ziua de marți. Ședinţa ar putea fi reprogramată, în circumstanţele în care apărarea a depus o cerere de neconstituţionalitate.

Vlad Filat a fost reţinut în luna octombrie, fiind învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă în urma autodenunțului lui Ilan Shor. Dacă va fi găsit vinovat pe capetele de acuzare înaintate, fostul premier riscă de la 7 până la 15 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a deţine anumite funcţii publice.