Viorel Badea

Partidele din România ar putea să se unească într-un proiect dedicat Republicii Moldova

Marina Chiru

Scopul strategiei este de a elimina riscul capturării tematicii Republicii Moldova de interesele politice trecătoare de la București și ar servi drept bază de relaționare cu Chișinăul tuturor guvernelor care se vor forma în România.

Chestiunea basarabeană nu trebuie să fie o chestiune jucată partizan politic, trebuie să fie o chestiune care să evolueze la nivel național, între toate partidele politice și sper să fie asumată ca atare și de celelalte partide”, a declarat parlamentarul liberal Viorel Badea în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit strategiei propuse, România urmează să-și întărească titlul de principalul susţinător al integrării europene a Republicii Moldova. România își propune să promoveze limba şi cultura română și să unifice spațiului mediatic din România și Republica Moldova, acordând o atenție sporită postului TVR Chișinău și postului de radio Radio Chișinău. 

Alte obiective ale proiectului sunt: susținerea activității Mitropoliei Basarbiei și programe în învăţământul preuniversitar și învăţământul superior, simplificarea procedurilor de redobândire a cetăţeniei române de către foştii cetăţeni români din Republica Moldova şi descendenţii acestora, promovarea presei de limbă română și utilizarea în același scop a rețelelor de socializare.

În domeniul transporturilor, România și-ar dori extinderea mai multor curse de tren până la Ungheni, construcţia, pe termen mediu, a unei căi ferate cu ecartament european pe ruta Chişinău – Ungheni.

Crearea unor parteneriate ale instituțiilor din domeniul afacerilor interne și combaterea corupției sunt alte două obiective ale strategiei inițiate de către Viorel Badea și Radu Carp.