Patru ONG-uri condamnă încălcarea dreptului la libertatea întrunirilor în Republica Moldova. Printre acestea – ONG-ul fondat de Dumitru Alaiba

Veronica Țurcanu

Amnesty International Moldova, Centrul de Politici și Reforme (ONG fondat de către Dumitru Alaiba), Asociația Promo-LEX și Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy) condamnă felul cum autoritățile statului au înăbușit protestul organizat de către Partidul Șor pe parcursul zilei de 16 octombrie 2022. Poziția comună a fost expusă prin intermediul unei declarații.

Declarație comună privind dispersarea protestului din 16 octombrie 2022:

Prin prezenta declarație condamnăm încălcarea dreptului la libertatea întrunirilor admisă de autoritățile publice în seara zilei de 16 octombrie 2022 prin dispersarea protestului desfășurat în fața Parlamentului Republicii Moldova cu excepția părții carosabile și cerem autorităților să acționeze în strictă conformitate cu legea și standardele internaționale în domeniul drepturilor omului atunci când gestionează întrunirile publice.

Astfel, în data de 16 octombrie 2022, după încheierea acțiunii săptămânale de protest a Partidului Șor poliția și carabinierii, au intervenit pentru a înlătura protestatarii din centrul capitalei, și anume au evacuat corturile de pe partea carosabilă din preajma monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt, precum și din scuarul Parlamentului și din fața Președinției.

Considerăm că ridicarea corturilor de pe trotuarul din scuarul Parlamentului și din fața președinției și sistarea întrunirii a fost disproporționată și abuzivă. Ridicarea corturilor de pe carosabil este justificată prin aplicarea prevederilor art. 9 al. 2 a Legii nr. 26. În același timp, nu există temei legal pentru ridicarea corturilor de pe trotuar, or acestea au fost instalate în cadrul unui protest pașnic și nu blocau deplasarea pietonilor și nici căile de acces spre edificiile publice. Intervenția forțelor de ordine este prin urmare, disproporționată pentru că nu a făcut distincție între elementele legale și pașnice ale întrunirii, pe de o parte, și elementele sale ilicite, pe de alta.

Vom remarca faptul că la data și ora acțiunilor poliției nu a existat vreo decizie emisă de către autoritatea publică locală în virtutea prevederilor articolul 5 (3) al Legii privind întrunirile, care ar limita desfășurarea întrunirilor pentru data de 17 octombrie 2022 legate de vizita delegațiilor oficiale. Însă, chiar și în pofida vizitelor de rang înalt întrunirea putea să fie desfășurată astfel încât ambele acțiuni să se desfășoare concomitent.

Îndemnăm organizatorii, autoritatea publică locală împreună cu poliția și carabinierii să asigure o comunicare eficientă care să asigure desfășurarea întrunirii în mod pașnic și responsabil.

Autoritățile publice trebuie să explice și să justifice foarte clar, care a fost necesitatea dispersării protestului din fața parlamentului și care a fost alternativa oferită protestatarilor pașnici. Autoritățile publice trebuie să justifice și faptul confiscării și distrugerii bunurilor participanților la întrunire.

Libertatea întrunirilor este un drept necesar într-o societate democrată. Limitarea acestui drept poate avea loc doar în anumite circumstanțe, prevăzute de Constituție și documentele internaționale din domeniul drepturilor omului la care Republica Moldova este parte.

Pentru a fi legale și legitime aceste limitări trebuie să fie prevăzute de lege, să urmărească un scop legitim și să fie necesare într-o societate democratică, inclusiv să fie proporționale.

Semnează:
Amnesty International Moldova
Centrul de Politici și Reforme (ONG fondat de către Dumitru Alaiba)
Asociația Promo-LEX
Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy)