Pensiunea familiei Nemerenco, subiect de investigație în presa din România: “O mică afacere a băiatului meu”

Veronica Țurcanu

Pensiuni de sute de mii de euro făcute cu fonduri europene, dar folosite drept case de vacanță. Asta au descoperit în România auditorii Curţii Europene de Conturi. Printre acestea este și pensiunea ministrei ala Nemerenco înscrisă pe numele fiului.

România a făcut inclusă într-o investigație, care a vizat peste 800 de unități de cazare din 11 țări, iar concluziile arată că o parte din banii europeni au fost cheltuiţi în interes propriu, în loc să fie, folosiți pentru dezvoltare rurală, se arată într-un material publicat de protv.ro.

Curtea de Conturi Europeană a găsit 24 de structuri de cazare – hoteluri și pensiuni – în șase țări, printre care și România, care apăreau pe internet că fiind destinate turiștilor, dar în realitate nu puteau fi rezervate.

Traian Bădulescu, reprezentant ANAT: „Proprietarii respectivelor pensiuni s-au folosit de fondurile europene pentru a-și construi case de vacanțe, în scop personal.”

După o analiză atentă, auditorii europeni au descoperit că unele structuri de cazare nu erau niciodată disponibile pentru cazarea turiștilor.

În raportul Curții Europene de Conturi apare și cazul unei pensiuni care a funcționat doar cinci ani, fix cât era cerința din contractul de finanțare. Nici mai mult, nici mai puțin. Pensiunea este o investiție de 235.000 de euro, din care 177.000 de euro sunt bani europeni. Asta înseamnă că, în fiecare lună, unitatea de cazare, cel puțin în acte, a fost alimentată cu aproape 3.000 de euro – bani ai Uniunii Europene.

În România au fost analizate aproape 120 de unități de cazare, dintre care aproximativ 70 mai erau active după perioada contractuală de cinci ani. Este una dintre cele mai reduse proporții de pensiuni și hoteluri care încă funcționează dintre țările analizate.

Începând cu 2021, România a decis să limiteze finanțarea structurilor de acest fel. În martie, anul acesta, Parchetul European avea pe masă 44 de dosare de posibile infracțiuni cu fonduri europene în România, cu un prejudiciu de 1,4 miliarde de euro.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco are o pensiune agro-turistică în România, construită după ce a aplicat la un program de finantare prin fonduri europene. Pensiunea se numește „Zimbrii Ceahlăului”. Despre acest lucru a scris presa în anul 2021.

Trei dintre firmele familiei Nemerenco sunt înregistrate în România. Este vorba despre Kadiz LAND SRL, LANDSTAR CAPITAL SRL si Îi Nemerenco. Familia detine si o firmă offshore înregistrată în Malta.

Ulterior, Ala Nemerenco a venit cu o reacție și a spus că pensiunea este afacerea fiului său, dezvoltată grație unui proiect european.