Peste 500 de asistenți personali, angajați din banii confiscați de la Luca Filat

Veronica Țurcanu

Banii confiscați în 2021 de către guvernul Marii Britanii de la Luca Filat, fiul fostului premier moldovean condamnat pentru corupție, au fost folosiți pentru remunerarea asistenților personali care îngrijesc persoane cu dizabilități severe, anunță guvernul de la Chișinău.

În septembrie 2021, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a semnat cu ambasadorul Marii Britanii un memorandum de înțelegere privind returnarea a 458.068 de lire sterline confiscate de la Luca Filat. Cu acești bani au fost angajați 543 de asistenți personali pentru o perioadă de 4 luni, însă majoritatea îngrijitorilor continuă să lucreze fie datorită finanțării suplimentare de la bugetul de stat, fie datorită alocărilor din bugetele raionale.

La nivel de țară, cererea pentru angajarea asistenților personali depășește posibilitățile bugetare. Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în prezent, sunt angajați peste 5.000 de asistenți personali, plătiți din Fondul de Susținere a Populației și din bugetele locale, însă alți 3.500 așteaptă să fie angajați.

Autoritățile britanice au sechestrat în 2019, iar apoi au confiscat banii de la Luca Filat, după ce acesta nu a putut dovedi proveniența lor. Luca Filat s-a stabilit la Londra în 2016, la 21 de ani, ca să studieze, atrăgând atenția autorităților specializate în oligarhi străini cu cheltuielile și proprietățile sale extravagante, inclusiv un automobil Bentley de 200.000 de lire, în condițiile când nu avea venituri cunoscute în Marea Britanie.

Tot în 2016, fostul premier Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare într-un dosar de corupție. Filat a fost eliberat din detenție înainte de termen, în decembrie 2019, în baza legislației care permite scurtarea pedepsei din cauza condițiilor de detenție proaste.